• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cutremurele din utimele zile au distrus 300 de cladiri istorice in Italia si 200 de pagode budiste in Myanmar

Cutremurele din utimele zile au distrus 300 de cladiri istorice in Italia si 200 de pagode budiste in Myanmar

Cutremurul care a zguduit miercuri centrul Italiei a afectat 293 de cladiri istorice, a informat ministrul culturii, Dario Franceschini. In zona de epicentru a seismului, situata la circa 150 km de Roma, se afla numeroase biserici, cladiri si monumente construite intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea, din care o mare parte au suferit pagube majore, relateaza AFP.

Nu a mai ramas aproape nimic in picioare din centrul istoric al localitatii Amatrice, clasata de Ministerul Culturii, printre "cele mai frumoase orase ale Italiei". Amatrice, care a fost alipit Regatului Napoli in 1265, era supranumit "orasul celor o suta de biserici" in diferite stiluri, baroc sau renascentist.

Principala sa atractie arhitecturala, bazilica San Francesco, aflata la cativa metri distanta de primarie, s-a prabusit in mare parte. Rozeta sa centrala a disparut iar picturile care impodobeau fatada au fost distruse. Biserica San'Agostini construita in 1428, situata la periferia orasului Amatrice, a fost total distrusa.

Bazilica San Benedetto din orasul Norcia, foarte aproape de epicentrul cutremurului, a suferit pagube majore, dar ansamblul constructiei a rezistat zguduiturilor repetate. Potrivit presedintei regiunii Umbria, Catiuscia Marini, acest lucru se datoreaza "bunei constructii" a orasului inainte de cutremurele din 1979 si 1997. Situate mai departe de epicentru, mai multe monumente au fost usor avariate, precum Domul din Urbino care s-a fisurat.

Totodata, autoritatile de la Myanmar evalueaza pagubele materiale produse de cutremurul de 6,8 grade pe Richter care a afectat miercuri regiunea si in care trei persoane si-au pierdut viata, arata AFP. Seismul a produs pagube majore la zeci de pagode din vechiul oras Bagan si a distrus numeroase obiective turistice de o mare semnificatie istorica.

Bagan numara peste 2.500 de pagode si temple budiste construite intre secolele X si XIV pe care Myanmar spera sa le includa in patrimoniul mondial al UNESCO. Echipe de ingineri si de arhitecti au fost trimise de autoritati sa evalueze pagubele produse la aproape 200 de pagode importante.

Lacasurile de cult, multe dintre ele vechi de circa o mie de ani, sunt atractia principala pentru turistii care se aduna cu sutele in Myanmar, dupa ce tara a scapat de sub conducerea militara. De-a lungul veacurilor, monumentele din Bagan au supravietuit razboaielor, cutremurelor si arsitei. In perioada de glorie, intre secolele IX si XIII, orasul a fost capitala unui regat puternic si unul dintre cele mai importante centre culturale din Asia.

Epicentrul seismului a fost localizat la 84,1 de kilometri adancime si la 25 de kilometri vest de localitatea Chauk, un oras portuar de pe raul Irrawaddy, cu o populatie de 180.000 de persoane si situata la 173 de kilometri nord-est de capitala Naipyidaw. In luna aprilie, un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs in nord-vestul tarii, fara sa faca victime. Si seismul respectiv a fost simtit in India, aminteste AFP.

26 august 2016 11:43
Modifică setările cookies