• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
David Bowie, rocker pionier in domeniul finantelor. Cum a facut senzatie in 1997 pe Wall Street, castigand 55 mil. dolari

David Bowie, rocker pionier in domeniul finantelor. Cum a facut senzatie in 1997 pe Wall Street, castigand 55 mil. dolari

Muzician vizionar, David Bowie a facut senzatie si pe Wall Street in 1997, cand a devenit primul cantaret care-si transforma drepturile de autor in obligatiuni. 

"Bowie Bonds", care ofereau un randament de 7,9% pe 10 ani, i-au permis cantaretului britanic sa castige imediat 55 de milioane de dolari, avand drept garantie drepturile de autor pentru albumele lansate inainte de 1990, printre care "Let's dance" si "Hunky Dory".   

Mecanismul, denumit titrizare, transformarea creantelor comerciale sau a veniturilor regulate in titluri care pot fi cumparate si vandute de investitori, se aplica pana atunci de obicei creditelor auto sau ipotecilor, niciun artist neavand ideea de a profita de drepturile sale de autor in acest mod. Bowie, spre deosebire de multi artisti rock, detinea insa drepturile pentru intreaga sa opera. 

Tot in 1997, David Bowie a incheiat un acord cu casa de discuri britanica EMI, care stipula varsarea unui avans de 30 de milioane de dolari din viitoarele venituri, in schimbul exclusivitatii drepturilor de distribuire in lume a catalogului sau cu piesele create si interpretate intre 1969 si 1990.  

Adept al tehnologiilor de avangarda, solistul a fost in 1999 unul din primii artisti care au propus descarcarea integrala a albumului sau "Hours", cel mai recent atunci, pe internet, noteaza AFP, transmite Agerpres.


11 ianuarie 2016 17:35
Modifică setările cookies