• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
David Cameron: Litvinenko a fost asasinat la comanda unui stat

David Cameron: Litvinenko a fost asasinat "la comanda unui stat"

Fostul agent KGB Aleksandr Litvinenko a fost asasinat la "comanda unui stat", a afirmat premierul britanic David Cameron, la Davos, dupa publicarea raportului unui judecator britanic in care sunt incriminati Rusia si presedintele Vladimir Putin.

"Acest raport confirma ceea ce noi am crezut dintotdeauna si ceea ce ultimul guvern laburist credea pe vremea acelui asasinat ingrozitor, adica faptul ca el a fost comandat de un stat", a declarat David Cameron.

"De aceea, precedentul guvern a decis sa-i expulzeze pe diplomatii rusi, sa emita mandate de arestare si sa refuze sa coopereze cu agentiile de securitate ruse, masuri care persista", a mai spus premierul britanic.  

"Astazi, am adaugat (la aceste masuri) o inghetare de bunuri si am solicitat din nou autoritatile judiciare, pentru a vedea ce mai poate fi facut", a explicat Cameron.  

"Am reactionat la acest eveniment socant in urma cu ani de zile si astazi ne intarim actiunea", a conchis premierul britanic.  

Magistratul britanic Robert Owen a concluzxionat ca presedintele Putin a "aprobat probabil" uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra, in 2006, de catre doi agenti rusi.  

Diplomatia rusa si Kremlinul au denuntat joi aceasta ancheta, considerand-o "motivata politic" si lipsita de "transparenta".

Verdictul risca sa reaprinda tensiunile cu Kremlinul, care a negat constant orice implicare in moartea opozantului rus, otravit cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica si aproape imposibil de detectat. 


22 ianuarie 2016 10:46
Modifică setările cookies