• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Donald Trump vrea înființarea unei baze pe Lună, de unde astronauții să plece ulterior pe Marte

Donald Trump vrea înființarea unei baze pe Lună, de unde astronauții să plece ulterior pe Marte

Preşedintele american, Donald Trump, a semnat luni o directivă care trasează ca obiectiv pentru Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială din SUA (NASA) stabilirea "unei baze" pe Lună, vizitată ultima dată de oameni în 1972, ca pas premergător unei prime misiuni cu echipaj uman pe Marte.

"Directiva semnată azi va reorienta programul spaţial al Statelor Unite pe explorarea umană şi descoperire. Marchează primul pas în direcţia revenirii astronauţilor americani pe Lună, pentru prima dată din 1972", a spus Trump, într-o ceremonie la Casa Albă, cu referire la ultimul voiaj lunar al misiunii Apollo 17.

Liderul american a subliniat că de această dată misiunea pe Lună nu va urmări doar arborarea steagului şi lăsarea unor urme pe sol, ci, de asemenea, stabilirea "unei baze pentru o eventuală călătorie spre Marte".

"Vom stabili o bază pentru o misiune ulterioară spre Marte şi, poate, într-o zi, spre alte lumi dincolo de aceasta", a declarat Donald Trump, citat de AFP, semnând directiva ce solicită NASA să-şi accentueze eforturile privind misiunile cu echipaj uman spre spaţiul îndepărtat, scrie Agerpres.

Dar Trump a rămas evaziv asupra finanţării şi calendarului unei astfel de iniţiative, remarcă AFP. Iar experţii sunt unanimi: atingerea Planetei Roşii, care se află la o distanţă medie de 225 milioane de kilometri de Pământ, va necesita o adevărată performanţă tehnică şi un buget imens.
 


12 decembrie 2017 09:06
Modifică setările cookies