• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Dosarul Microsoft: Gheorghe Stefan ndash; 3 ani de inchisoare cu executare, Gabriel Sandu ndash; 2 ani cu executare, Dorin Cocos ndash; 2 ani cu executare

Dosarul Microsoft: Gheorghe Stefan – 3 ani de inchisoare cu executare, Gabriel Sandu – 2 ani cu executare, Dorin Cocos – 2 ani cu executare

Fostul ministru Gabriel Sandu si omul de afaceri Dorin Cocos au primit cate doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul Miscosoft, in timp ce fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare cu executare.

In acelasi dosar, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an si sase luni inchisoare cu suspendare.
 
Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.
 
Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.
 
"La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 - 2008 in baza prevederilor contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei", preciza DNA.
 
In primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Cocos, Stefan, Sandu si alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.

24 martie 2016 14:52
comentarii (0)

Comentarii (0)