• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Dupa SUA, UE semneaza un acord de cooperare si normalizare a relatiilor cu Havana

Dupa SUA, UE semneaza un acord de cooperare si “normalizare a relatiilor” cu Havana

Uniunea Europeana si Cuba au semnat luni la Bruxelles "un acord de dialog politic si de cooperare", primul incheiat vreodata intre blocul comunitar si Havana, care isi normalizeaza astfel relatiilor la doua saptamani dupa moartea lui Fidel Castro, relateaza AFP.

Acordul a fost parafat de ministrul afacerilor externe cubanez, Bruno Rodriguez Parrilla, si de sefa diplomatiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor afacerilor externe din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Cuba era pana acum singura tara latino-americana care nu avea un acord de cooperare internationala cu UE.

Omagiind-o pe Federica Mogherini, ministrul cubanez a evocat un discurs din 2003 al lui Fidel Castro in care acesta din urma saluta existenta UE si a monedei euro ca o 'contrapondere' la 'hegemonia absoluta' a Statelor Unite si a dolarului.

Acest acord marcheaza deschiderea oficiala a unei noi ere in relatia bilaterala, deoarece el vine impreuna cu abrogarea de catre blocul comunitar a unei legi din 1996 care fixa o serie de conditii pentru normalizarea legaturilor, in special in materie de drepturi ale omului.

Normalizarea relatiilor vine in primul rand in siajul apropierii de Havana decisa de presedintele american Barack Obama, care a pus capat in iulie 2015 celor 60 de ani de inghet al legaturilor intre Cuba si SUA. El a efectuat apoi o vizita istorica in Cuba in martie 2016.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UE, a anuntat la sfarsitul lunii septembrie ca va inainta celor 28 de state membre propunerea de abrogare a 'Pozitiei comune' din 1996, o lege considerata punctul culminant in disensiunile dintre Bruxelles si Havana.

Acordul politic si comercial, care va fi, conform Bruxellesului, "noul cadru juridic in relatiile dintre UE si Cuba", mai trebuie aprobat de Parlamentul European si de parlamentele nationale si regionale din cele 28 de state membre, pentru a fi aplicat in integralitatea sa.


12 decembrie 2016 12:14
Modifică setările cookies