• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Erdogan: SUA au devenit complice la vărsarea de sânge din regiune, după decizia pivind Ierusalimul

Erdogan: SUA au devenit complice la vărsarea de sânge din regiune, după decizia pivind Ierusalimul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că decizia Statelor Unite ale Americii de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului face Washingtonul complice la vărsarea de sânge, relatează Reuters.

Declaraţiile sale privind decizia SUA au deteriorat şi mai mult relaţiile dintre Turcia şi Israel, care anul trecut restabiliseră legăturile, după o ruptură diplomatică de şase ani. Erdogan, un critic frecvent al Israelului, a declarat că decizia preşedintelui american Donald Trump va declanşa violenţe în regiune.
 
'Cei care au făcut din Ierusalim o temniţă pentru musulmani şi membrii altor religii nu vor putea niciodată să-şi cureţe sângele de pe mâini', a spus Erdogan într-un discurs la Ankara.
 
'Prin decizia lor de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, Statele Unite au devenit un complice în această vărsare de sânge', a spus Erdogan, adăugând că în opinia sa decizia lui Trump nu are caracter obligatoriu.
 
Decizia anunţată de Trump săptămâna trecută reprezintă o schimbare a politicii SUA asupra Ierusalimului, un oraş sfânt pentru evrei, musulmani şi creştini. Statutul Ierusalimului a fost unul dintre cele mai mari obstacole în calea unui acord de pace între Israel şi palestinieni de generaţii.
 
La sfârşitul săptămânii trecute, Recep Tayyip Erdogan s-a referit la Israel ca la un 'stat terorist' şi 'invadator', determinându-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să riposteze.
 
'Domnul Erdogan a atacat Israelul. Nu obişnuiesc să iau lecţii de moralitate de la un lider care bombardează sate de kurzi în ţara sa, Turcia, care bagă la închisoare jurnalişti, ajută Iranul să evite sancţiunile internaţionale şi îi ajută pe terorişti, inclusiv în Gaza, să ucidă oameni nevinovaţi', a replicat Netanyahu într-o conferinţă de presă

11 decembrie 2017 15:43
Modifică setările cookies