• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Europenii si-au pierdut increderea in politiceni si alimenteaza populismul. Spanioli, italienii si francezii, cei mai nemultumiti de guvernele lor

Europenii si-au pierdut increderea in politiceni si alimenteaza populismul. Spanioli, italienii si francezii, cei mai nemultumiti de guvernele lor

Majoritatea europenilor considera ca tara lor este in declin, ceea ce alimenteaza neincrederea fata de partidele politice si institutiile internationale, precum si cresterea populismului, potrivit unui studiu realizat mai ales in cele mai mari cinci tari europene

In Italia, 73% dintre respondenti cred ca tara lor este in declin, in Spania 69%, 67% in Franta, 57% in Marea Britanie si 47% in Germania, potrivit unui studiu realizat in octombrie si noiembrie 2016 de Ipsos Global Advisor si publicat luni.

O majoritate dintre francezi (61%), italieni (60%) si spanioli (56%) sunt convinsi ca generatia lor are o viata mai rea decat cea a parintilor lor, o viziune impartasita de 44% dintre germani si 43% din britanici.

In consecinta, europenii au mai putina incredere sau deloc in guvernul lor: 89% dintre spanioli, 80% dintre italieni, 77% francezi, 70% germani si 66% dintre britanici.

In Spania, neincrederea fata de institutiile internationale este cea mai ridicata (77%), dar este de asemenea foarte puternica in Franta (65%) si Italia (64%), precum si in Germania si Marea Britanie (59%).

Aceste atitudini alimenteaza populismul, potrivit studiului: cu exceptia Germaniei (34%), majoritatea respondentilor considera ca tara lor are nevoie de un lider puternic (72% in Spania, 70% in Franta, 67% in Italia si Regatul Unit).

Pentru a imbunatati situatia tarii, 80% dintre francezi se declara gata sa voteze pentru "un lider pregatit sa schimbe regulile jocului", dar de asemenea 68% dintre italieni si 50% dintre britanici, fata de doar 21% dintre germani.

In Spania, 62% dintre respondenti se declara susceptibili sa voteze pentru un partid sau un lider gata "sa schimbe radical status quo-ul".

De asemenea, 52% dintre spanioli si 51% dintre francezi sunt gata sa voteze pentru un partid al carui lider spune ce crede, chiar daca aceasta ii ofenseaza pe unii.

In cele din urma, tarile recent lovite de terorism sunt mai inclinate sa i se opuna prin toate mijloacele, chiar cu pretul reducerii libertatilor publice: 59% dintre respondenti in Franta si 55% in Belgia, fata de numai 35% in Italia si 31% in Spania.


6 februarie 2017 12:42
Modifică setările cookies