• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Fostul premier britanic Tony Blair: Este nevoie de forte terestre pentru a castiga lupta cu Statul Islamic

Fostul premier britanic Tony Blair: Este nevoie de forte terestre pentru a castiga lupta cu Statul Islamic

Marea Britanie si aliatii sai occidentali trebuie sa fie pregatiti sa trimita trupe terestre pentru 'a zdrobi' gruparea jihadista Statul Islamic (SI), pentru ca in caz contrar exista riscul unui atac terorist in Europa "de o asa amploare si oroare" incat vor trebui introduse masuri draconice de securitate, scrie fostul premier britanic intr-un articol aparut duminica in Sunday Times, la cateva zile de la atentatele sinucigase de la Bruxelles.

Tony Blair considera ca fortele locale pot fi folosite in lupta impotriva Statului Islamic in Irak, Siria si Libia, dar ca va fi nevoie in cele din urma de forte terestre occidentale pentru a-i invinge pe jihadisti in incercarea acestora de creare a unui califat, noteaza The Guardian.

"Trebuie sa dezvoltam capacitati militare capabile sa lupte si sa ii invinga pe teroristi oriunde acestia incearca sa ocupe teritorii. Nu este vorba doar de fortele locale. Este o provocare si pentru Occident. Este nevoie de forte terestre pentru a castiga aceasta lupta, iar ale noastre sunt cele mai capabile", scrie fostul premier britanic.

Tarile aliate, printre care Marea Britanie si SUA, care desfasoara atacuri aeriene impotriva tintelor Statului Islamic in Siria si Irak nu au trimis pana acum trupe terestre in afara fortelor speciale nedezvaluite pentru a ghida avioanele de bombardament si trupele care antreneaza fortele irakiene in lupta impotriva Statului Islamic.

Marea Britanie contribuie cu 1.000 de militari necombatanti la o forta internationala de 5.000 de militari pentru antrenarea armatei libiene in contextul in care aceasta incearca sa invinga fortele Statului Islamic care isi construiesc un bastion in aceasta tara nord-africana.
 


28 martie 2016 10:28
Modifică setările cookies