• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Franța îi retrage Legiunea de Onoare lui Bashar al-Assad

Franța îi retrage Legiunea de Onoare lui Bashar al-Assad

Franţa a iniţiat o procedură de retragere a Legiunii de Onoare atribuite preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat luni seara, pentru AFP, anturajul preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit Agerpres.

"Elysee confirmă că o procedură disciplinară de retragere a Legiunii de Onoare" - cea mai înaltă distincţie franceză, creată de Napoleon I - "a fost iniţiată faţă de Bashar al-Assad" de către preşedintele Emmanuel Macron, a arătat preşedinţia Republicii, la două zile după loviturile aeriene franceze contra Siriei.
 
Preşedintele sirian a primit Marea Cruce (cel mai înalt grad) a Legiunii de Onoare din mâinile preşedintelui francez Jacques Chirac, în 2001, la puţin timp după ce i-a succedat la putere tatălui său, Hafez al-Assad.
 
Procedura de retragere a Legiunii de Onoare este atributul Marelui Maestru al Ordinului, şi anume preşedintele în exerciţiu al Republicii Franceze. Emmanuel Macron a iniţiat deja anul trecut un demers similar împotriva producătorului american Harvey Weinstein, acuzat de agresiuni sexuale şi viol.
 
Din 2010, un decret permite simplificarea procedurii în cazul străinilor care au "comis acte contrare onoarei". Legiunea de Onoare a fost deja retrasă ciclistului american Lance Armstrong sau stilistului britanic John Galliano.
 

În ceea ce priveşte cetăţenii francezi, această distincţie este automat retrasă oricărei persoane condamnate la cel puţin un an de închisoare cu executare.


17 aprilie 2018 10:26
Modifică setările cookies