• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Freedom House denunta o degradare spectaculoasa a democratiei in Ungaria si Polonia

Freedom House denunta o ”degradare spectaculoasa a democratiei” in Ungaria si Polonia

O ”degradare spectaculoasa a democratiei” a avut loc in Polonia si Ungaria, doua tari care s-au doevedit modele ale schimbarilor democratice dupa prabusirea comunismului in Europa de Est, denunta intr-un raport publicat marti Freedom House, relateaza The Associated Press.

Ungaria si-a atins cel mai mic scor la capitolul democratiei in regiunea central-europeana, iar scorul Poloniei continua sa scada, se arata in raport.
 
Freedom House citeaza in raport atat atacuri ale liderilor populisti din amebele tari asupra curtilor lor constitutionale si sistemului separarii si echilibrului puterilor in stat, cat si transformarea institutiilor de presa publice in ”arme de propaganda”.
 
In raportul ”Natiuni in Tranzitie” din acest an, Freedom House subliniaza ca ”degradarea spectaculoasa a democratiei in aceste tari este necesar sa serveasca drept avertisment cu privire la fragilitatea institutiilor necesare democratiei liberale”.
 
In acest raport, Romania este o ”democratie semiconsolidata”, o tara ”libera” si cu o presa ”partial libera”.
 
Scorul democratiei Romaniei este de 3,39 (mai bun fata cel din anii 2014-2016 - 3,46), mai bun ca al Ungariei (3,54, mai prost ca in 2016, cand a fost 2,29).
 
In schimb, Polonia ramane in 2017 o ”democratie consolidata”, cu o presa ”libera” fata de cele din Romania si Ungaria, si cu un scor de 2,57 (mai prost ca anul trecut - 2,32).
 
Victoriile uimitoare ale populistilor in Europa si Statele Unite au zguduit ordinea instaurata in Europa si Eurasia dupa Razboiul Rece, insa ele ar putea ca pana la urma sa revigoreze democratia liberala, scrie Nate Schenkkan, care prezinta un rezumat la raportului, intitulat ”Falsa promisiune a populismului”, referindu-se la respingerea prin referendum a Acordului de Asociere UE-Ucraina in Olanda in aprilie, 2016, la referendumul cu privire la Brexit de la 23 iunie din Marea Britanie si la alegerea pe 8 noiembrie a lui Donald Trump.

5 aprilie 2017 09:56
Modifică setările cookies