• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
FT: Putin i-ar fi cerut lui Bashar al-Assad sa demisioneze. Kremlinul neaga

FT: Putin i-ar fi cerut lui Bashar al-Assad sa demisioneze. Kremlinul neaga 

Fostul sef al serviciilor secrete militare ruse, Igor Sergun, ar fi fost trimis intr-o misiune in Siria, cu putin timp inaintea mortii sale survenite subit pe 3 ianuarie, iar obiectivul ar fi fost sa-i transmita presedintelui Bashar al-Assad un mesaj prin care Putin ii cerea sa plece de la putere, scrie vineri Financial Times.

Sustinand ca a primit aceasta informatie din partea a doua surse din cadrul unor servicii secrete occidentale, FT mentioneaza ca in schimbul acestei demisii, Rusia s-ar fi angajat sa sustina o tranzitie "coregrafiata" care ar fi mentinut la putere regimul alawit, dar care ar fi deschis usa unor negocieri realiste cu rebelii moderati.  

Insa, conform acelorasi surse, reactia lui Bashar al-Assad ar fi fost un refuz categoric si in plus el l-ar fi atentionat pe Sergun ca Rusia nu mai are niciun viitor in Siria in cazul unei astfel de schimbari la Damasc.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a negat veridicitatea informatiilor: "Nu, nu este asa!", a raspuns el, conform Reuters.  

In articolul din FT se sustine de asemenea ca in cercurile apropiate presedintelui Al-Assad dependenta politico-militara crescanda a Siriei fata de Rusia este tot mai putin agreata.

Pe de alta parte, motivatia interventiei Rusiei in Siria ar fi legata nu atat de hotararea de a-l proteja pe Bashar al-Assad, ci mai degraba de a arata Washingtonului ca Moscova poate juca un rol hotarator in acel conflict, dare si de a preveni o sporire a influentei Iranului in zona in detrimentul Rusiei, transmite Agerpres.


22 ianuarie 2016 16:43
comentarii (0)

Comentarii (0)