• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Gabriela Firea, sanctionata de Consiliul pentru Combaterea Dicriminarii, pentru declaratia privind familiile fara copii

Gabriela Firea, sanctionata de Consiliul pentru Combaterea Dicriminarii, pentru declaratia privind familiile fara copii

Consiliul National pentru Combaterea Dicriminarii (CNCD) a sanctionat-o cu avertisment pe senatorul Gabriela Firea, pentru afirmatia despre familiile fara copii si a condamnat public astfel de declaratii, apreciind ca sunt discriminatorii si incalca dreptul la demnitate al persoanelor.

Hotararea a fost luata miercuri, cu unanimitate de voturi, de catre Colegiul director al CNCD.
 
"Afirmatiile doamnei Gabriela Vranceanu Firea, senator in Parlamentul Romaniei, facute in cadrul conferintei de presa de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la urmatoarele declaratii: «Nu esti un om complet fara sa cresti un copil (...)", «Eu va spun sincer ca am prieteni de familie care nu au putut avea in mod natural, biologic, copii din motive de sanatate si au infiat (...) pentru ca un parinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viata celor din jur, pentru ca se gandeste la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci cand creste un copil de la primele zile pana la maturitate. Sunt niste etape ale vietii pe care un om fara copii, un om care traieste intr-o casa rece, fara sa se auda ganguritul bebelusilor, primii pasi, primele note de la scoala, nu are cum sa le simta. Si iti marcheaza psihologic intreaga existenta acest fapt.", (...) "poti sa infiezi un copil, daca vrei sa ai o familie completa din toate punctele de vedere" (…), "In toate statele civilizate, cei care doresc sa ajunga presedinti provind din familii complete, sunt casatoriti, au copii, au nepoti, au trecut prin toate etapele vietii. Toate familiile din Romania nu au aceste aspiratii sa ne conduca pe noi toti ceilalti, romanii, laolalta". Totodata, la intrebarea unui jurnalist prezent la conferinta de presa - «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor presedinte?», doamna senator a raspuns: «Categoric», reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situatiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat de presa al CNCD.
 
Pe langa avertismentul dat senatorului Gabriela Vranceanu Firea, Colegiul director al CNCD a condamnat public astfel de declaratii, considerandu-le ca fiind discriminatorii.
 
Totodata, Colegiul director al CNCD a reiterat apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie in societate "sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse".
 
Hotararea motivata va fi comunicata partilor si poate fi contestata la instanta de contencios administrativ.
 
Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Gabriela Firea, a declaratin campania electorala ca premierul Victor Ponta "este un foarte bun familist, ceea ce, din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are aceasta calitate".

19 noiembrie 2014 13:20
Modifică setările cookies