• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micsoreaza

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micsoreaza

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, provocata in mare parte de activitatile umane, continua sa se resoarba, au stabilit oamenii de stiinta, apreciind ca masurile luate in cadrul Protocolului de la Montreal din 1987 isi arata roadele.

Acest strat, care se intinde intre 20 si 40 de kilometri altitudine, absoarbe cea mai mare parte din razele solare ultraviolete, periculoase pentru organismele vii, jucand prin urmare un rol protector pentru fiintele vii, precizeaza agentia Belga, preluata de Agerpres.

Cercetatorii, ale caror lucrari au fost publicate joi in revista americana Science, au calculat ca gaura din stratul de ozon a scazut cu peste 4 milioane de kilometri patrati (echivalentul a jumatate din suprafata Statelor Unite) din anul 2000, atunci cand pierderile de ozon au fost cele mai mari (in timpul primaverii australe, in septembrie si octombrie).

Studiul, bazat pe masuratori efectuate in luna septembrie timp de 15 ani, arata pentru prima oara si o stopare trecatoare in acest proces in octombrie 2015, din cauza unei eruptii a vulcanului Calbuco din sudul statului Chile cu sase luni mai devreme.

"In mod global insa gaura din stratul de ozon pare a fi pe cale de vindecare". De asemenea, potrivit oamenilor de stiinta, si emisiile de clorofluorocarburi continua sa scada. Potrivit modelelor create pe calculator, o vindecare completa a stratului de ozon ar urma sa aiba loc inainte de 2050.

Aceste substante chimice saracesc stratul de ozon, iar concentratia lor atmosferica a scazut cu 10-15% fata de varful inregistrat in anii '90, conform celui mai recent raport al Organizatiei Meteorologice Mondiale si al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUD), publicat in 2015.

Protocolul de la Montreal, tratat international incheiat in 1987, prevede interzicerea progresiva a acestor clorofluorocarburi prezente in sistemele de climatizare, racire, aerosoli pentru fixativ si in anumite procese industriale.

"Pana in 2030, datorita Protocolului de la Montreal, adoptat de toate tarile, vor fi evitate 2 milioane de cazuri de cancer al pielii anual si de deficiente oculare si imunitare la oameni, iar fauna si flora vor fi si ele protejate", conform simularilor realizate de PNUD.

Gaura din stratul de ozon a fost descoperita prin analizarea unor probe obtinute la sol, care datau din anii '50. La mijlocul anilor 80, oamenii de stiinta au constatat scaderea accentuata a cantitatii de ozon in lunile octombrie.

1 iulie 2016 14:23
Modifică setările cookies