• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Google sarbatoreste Ziua Muncii, marcata pe 1 mai in multe tari din lume, inclusiv in Romania

Google sarbatoreste Ziua Muncii, marcata pe 1 mai in multe tari din lume, inclusiv in Romania

Google si-a modificat, miercuri, logoul pentru a sarbatori Ziua Internationala a Muncii, marcata pe 1 mai in mai multe tari din lume, printre care si Romania.

Noul logo al Google - reprezentat sub forma unei animatii - prezinta cinci persoane care muncesc. O femeie lucreaza la un computer plasat pe o masa lipita de prima litera din cuvantul Google. Un alt personaj este un gradinar care uda cu o stropitoare un pom care creste deasupra primei litere "G" a cuvantului Google.
 
Cel de-al treilea personaj din noul logo vopseste cu o pensula prima litera "O" din cuvantul "Google". Un pilot piloteaza un elicopter care zboara deasupra logoului, in timp ce o femeie lacatus mecanic sta pe litera "L" si are in mana un instrument pentru strans suruburi. Totodata, deasupra literei "E" din cuvantul "Google" este plasata o antena de satelit.
 
Labour Day (Ziua Muncii) este cunoscuta si sub denumirea de May Day (Ziua Mai). Reducerea normei orare zilnice de lucru sta la originea semnificatiei zilei de 1 mai, ca Ziua internationala a muncitorilor. In anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria constructiilor, au demonstrat, cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore.
 
Totodata, in majoritatea tarilor vest-europene, ziua de 1 mai este zi libera.
 
In fostele tari comuniste, ziua de 1 mai a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice. Regimurile comuniste incercau sa instrumenteze politic o veche traditie a mișcarii muncitorești internationale. De asemenea, naziștii au avut tentative de uzurpare a acestor traditii. Ziua de 1 mai a fost transformata intr-o sarbatoare a comunitatii nationale germane, promitandu-se construirea unui socialism national, in centrul caruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc.
 
In Romania, Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data in 1890, iar in timpul comunismului aceasta sarbatoare a fost marcata, ca si in alte tari comuniste, de manifestari propagandistice. Dupa revolutia din decembrie 1989, timp de mai multi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sarbatorita prin festivitati propagandistice, insa a fost marcata prin evenimente sociale, in aer liber. Anul acesta, Guvernul a decis ca zilele de 2 si 3 mai sa fie declarate drept zile libere pentru salariatii din sectorul public, pentru ca ziua de 1 mai sa fie legata de Sarbatoarea de paste, din 5 mai.
 
Printre tarile care sarbatoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numara si Germania, Belgia, Croatia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.
 
Google isi modifica frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati.

1 mai 2013 11:31
Modifică setările cookies