• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Inca o exoplaneta care ar putea sustine viata, descoperita de telescopul Kepler

Inca o exoplaneta care ar putea sustine viata, descoperita de telescopul Kepler

O exoplaneta telurica denumita Kepler-62f si descoperita de telescopul orbital Kepler la aproximativ 1.200 de ani lumina de Terra, pe orbita stelei Kepler-62 aflata in constelatia Lira, ar putea dispune de un ocean vast si ar indeplini conditiile necesare pentru a sustine viata, conform unui nou studiu publicat in revista Astrobiology.

"Am descoperit ca pe aceasta planeta ar putea exista mai multe variante de conditii atmosferice care sa permita sa fie suficient de cald pentru a exista apa in stare lichida la suprafata. Este vorba de o candidatura puternica la titlul de planeta locuibila", a precizat coordonatorul acestui strudiu, Aomawa Shields, cercetator postdoctoral la Universitatea California din Los Angeles.

Dr. Shields, alaturi de colegi de la Universitatea din Washington, a ajuns la concluzia ca planeta Kepler-62f, care este cu aproximativ 40% mai mare decat Pamantul, face parte dintr-un grup de cinci exoplanete aflate pe orbita unei stele mai mici si mai reci decat Soarele, fiind cea mai indepartata dintre planetele de pe orbita stelei sale. Dimensiunile acestei planete sugereaza ca ar putea fi telurica si ca ar putea dispune de mari si oceane.

Perioada de revolutie a acestei planete este de 267 de zile, distanta fata de steaua sa fiind similara celei la care se afla planeta Venus fata de Soare. Diferenta este insa legata de faptul ca steaua pe orbita careia se afla aceasta planeta este mai mica si mai rece decat Soarele si astfel asa-numita "zona de aur", distanta optima la care apa poate exista in stare lichida, este mai apropiata de stea decat in cazul sistemului nostru solar.

Oamenii de stiinta au apelat la modele climaterice existente pentru a simula conditiile de pe aceasta planeta si au folosit modelul computerizat HNBody pentru a-i calcula caracteristicile orbitale.

Pornind de la aceste informatii echipa condusa de Dr. Shields a creat o serie de simulari computerizate ale planetei in functie de trei tipuri diferite de conditii. Prima dintre simulari a luat in considerare o planeta cu o atmosfera la fel de densa precum cea terestra sau chiar mai densa. In cea de-a doua simulare au fost luate in considerare posibilele concentratii de dioxid de carbon din atmosfera, de la un nivel similar celui inregistrat pe Terra pana la de 2.500 de ori mai mult. Cea de-a treia simulare a tinut cont de diferite configuratii posibile ale orbitei acestei planete.

Conform concluziilor acestui studiu, exista mai multe scenarii conform carora exoplaneta Kepler-62f ar putea gazdui viata, diferentele dintre aceste scenarii fiind legate de concentratia de dioxid de carbon din atmosfera. Spre exemplu, daca atmosfera acestei planete ar fi de trei pana la cinci ori mai densa decat a Pamantului si ar fi compusa in intregime din dioxid de carbon, atunci planeta ar putea sustine viata in mod permanent. Daca Kepler-62f dispune ar dispune de un volum de dioxid de carbon in atmosfera similar celui de pe Pamant, atunci viata ar fi posibila temporar, pe anumite portiuni ale orbitei sale.

"Daca (aceasta planeta) nu dispune de un mecanism prin care sa genereze foarte mult dioxid de carbon in atmosfera sa pentru a mentine o temperatura propice vietii (prin efect de sera) si ar avea doar, sa spunem, tot atat dioxid de carbon precum Pamantul, atunci anumite configuratii orbitale i-ar permite lui Kepler-62f sa ajunga temporar, in anumite perioade ale anului, la temperaturi de peste 0 grade Celsius. In aceste perioade gheata acumulata in restul anului se poate topi", conform lui Shields.

Pana in prezent astronomii au identificat peste 2.300 de exoplanete, dar doar cateva zeci sunt potential locuibile. Misiunea Kepler a costat 600 de milioane de dolari si a fost lansata in 2009. Pana in prezent a urmarit peste 150.000 de stele in cautarea eventualelor planete aflate pe orbita acestora.

31 mai 2016 16:54
Modifică setările cookies