• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Institutul Naţional de Hematologie face apel la cetățeni să doneze sânge: Colecta a ajuns la pragul critic

Institutul Naţional de Hematologie face apel la cetățeni să doneze sânge: Colecta a ajuns la pragul critic

Colecta de sânge a scăzut la nivel naţional cu o treime, atingând astfel pragul critic, iar situaţia cea mai gravă este în Bucureşti, unde s-a recurs cerut sprijinul altor centre de transfuzie, a declarat, luni, pentru News.ro, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, dr. Luminiţa Rusen, care face apel către români să meargă să doneze sânge.

"Atunci când colecta scade cu o treime, spunem că s-a atins pragul critic. Acum suntem în această situaţie la nivel naţional. Dar, în Bucureşti s-a trecut deja sub pragul critic, aşa să s-a cerut ajutorul centrelor de transfuzie din ţară. Este o situaţie care se repetă în perioada concediilor, când şi donatorii fideli sunt plecaţi în vacanţă", a explicat directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Luminiţa Rusen.
 
Conform acesteia, probleme cu sângele şi cu produsele sanguine sunt în marile centre universitare, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, unde se fac intervenţii chirurgicale complicate, respectiv transplanturi care necesită cantităţi mari din aceste produse.
 
"Avem o colectă medie de aproximativ 1.500 de pungi, pe zi. Acum, colecta a scăzut cu o treime, iar în Bucureşti şi mai mult. De aceea, facem apel la bucureşteni, dar nu numai la ei, ci şi la orice persoană care poate dona în aceste zile, pentru că, din nefericire, accidentele rutiere sunt tot mai numeroase, iar nevoia de sânge este sporită. Ştim că este caniculă, că este vacanţă. Îi rugăm pe cei care sunt în oraş să vină şi să doneze sânge", a mai spus directorul Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională.
 
Potrivit lui Rusen, campaniile de donare de sânge trebuie să fie susţinute, iar de aceea este nevoie de creşterea numărului de donatori fidelizaţi.

7 august 2017 15:42
comentarii (1)

Comentarii (1)


frei_herr 2017-08-07 17:41:01
Bai, nemernicilor guvernantzi, daca ati truca mai putine licitatii, daca ati face mai putine golanii si excrocherii cu banii publici, daca ati chivernisi mai bine banii din sanatate asa putini cum sint, atunci ati avea destui bani SA CUMPARATI singele, pt. ca asta e cel mai important si vital produs biologic din Universul asta, nenorocitilor!... Lasati dreakului gogoritza aia cu ... donarea onorifica - la care vin toti sarmanii tzarii, toti boschetarii si shomerii subnutriti si toti puturosii care vor un ban de-o tzuica si-o tzigara - si treceti la o donare RECOMPENSATA macar la nivelul de 1leu/ml de singe. Ca nu moare tzara asta daca dati unui student, unui pensionar sau unui elev cite 450lei la o donare standard de 450ml! Ca doar nu doneaza in fiecare saptamina ca sa se imbogatzeasca... Ca pentru toate porcariile, actele de coruptie si para-ndaraturile pt. buzunarele voastre avetzi zeci si sute de milioane de euro!... Ca sa vedeti ce tzara de ***** avem si cit de iresponsabili sintem cu totii, hai sa facem un calcul elementar: Numai in bucuresti e nevoie zilnic de 900-1000 de pungi de singe. Asta inseamna la 450ml/punga, un necesar de vreo 300.000 de pungi, deci cam 150.000litri pe an. La un pret de 1leu/ml, se ajunge la vreo 150 de milioane de lei, deci cam 33 de milioane de euro, anual. Si asta doar in Bucuresti... O sa se intrebe idiotzii de unde s-ar putea face rost de banii astia? Lasind la o parte cele vreo ... 100 de miloane de euro prost si ilegal cheltuiti numai de Casa de Sanatate Bucuresti in fiecare an, conform rapoartelor Curtii de Conturi... Hai sa ne imaginam ca pe retardata aia de primaritza ar durea-o nu numai in virful pixului primariei sau al celui personal al lui ... Pandele, si ca, daca s-ar aduna numai amenzile de la nesimtirea fiecarui bucurestean care-si arunca gunoaiele, semintzle, sticlele de bautura sau de suc, pachetele goale de tzigari si chistoacele, ambalajele de plastic si toti scuipatzii si flegmele plus ... pishatul si cacatul betzivilor sau al jegurilor necivilizate, atunci o sa vedeti ca nici macar nu e nevoie sa se intre in banii luatzi de la amenzile si contraventiile shoferilor sau pietonilor!... Sau, si mai simplu ca sa nu crestem inutil birocratia: daca cel prins cu una din contraventiile de mai sus e sanatos tun, atunci e trimis direct sa faca o donare de singe; iar daca e bolnav si nu poate, se duce si plateste amenda direct la ... caseria Centrului Hematologic de care apartine cu domiciliul!... Habar n-aveti ca la sfirsit de an o sa fie rezolvata nu numai criza asta vesnica de singe si produse din singe, da' or sa ramina o gramada de bani si pt. alte activitati care ar putea salva vietile concetatzenilor nostri... Da' noi preferam sa fim si idiotzi si ipocriti si sa 'promovam' o donare onorifica care este total ineficienta intr-o tzara atit de inapoiata social precum Romania...