• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Iranul spera la un acord asupra dosarului sau nuclear intr-un an, dupa o reuniune istorica la ONU

Iranul spera la un acord asupra dosarului sau nuclear intr-un an, dupa o reuniune istorica la ONU

Iranul a anuntat joi ca spera sa se ajunga la un acord international asupra programului sau nuclear in termen de un an, in urma unei intalniri istorice intre seful diplomatiei sale, Mohammad Javad Zarif, si secretarul de Stat american John Kerry, relateaza AFP.

Kerry si Zarif s-au salutat si au avut o scurta intalnire joi dupa-amiaza la sediul ONU, la New York. Ei au convenit asupra unei reluari a negocierilor pe 15 octombrie la Geneva.
 
La finalul reuniunii, Zarif, foarte destins cand s-a adresat presei, a insistat asupra "necesitatii continuarii acestor discutii, pentru a le oferi impulsul politic necesar si a ajunge la un acord intr-un termen rezonabil".
 
Kerry si-a exprimat multumirea fata de un ton "foarte diferit", subliniind ca ramane "multa munca de facut". "O reuniune si o schimbare de ton binevenita nu raspund" tuturor problemelor din dosarul nuclear iranian, a declarat el.
 
Occidentalii suspecteaza Iranul ca vrea sa se doteze cu arma nucleara, sub acoperirea programului sau nuclear civil, lucru dezmintit de Teheran.
 
Cei doi sefi ai diplomatiilor au discutat in privat la finalul unei reuniuni, si ea fara precedent, intre Zarif si ministrii de Externe ai marilor puteri - inclusiv Kerry - in cursul careia toti s-au pus de acord asupra unor noi negocieri in dosarul nuclear iranian la Geneva, in perioada 15-16 octombrie.
 
Iranul si Statele Unite nu intretin relatii diplomatice din 1980.
 
Iranul, pregatit sa se angajeze serios
 
Presedintele iranian Hassan Rohani, care a adoptat un ton mai conciliant decat predecesorii sai in acest dosar, a promis joi, la New York, negocieri constructive. "Suntem pregatiti sa ne angajam in mod serios in procesul in vederea (obtinerii) unui acord negociat si reciproc acceptabil si sa facem acest lucru cu buna-credinta", a declarat el.
 
Presedintele iranian a anuntat miercuri ca doreste sa se ajunga la o solutionare rapida, evocand un calendar "in luni, ci nu in ani", potrivit Mediafax.

27 septembrie 2013 10:02
Modifică setările cookies