• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Japonia vrea sa construiasca un perete de gheata subteran in jurul reactorului avariat de la Fukushima

Japonia vrea sa construiasca un perete de gheata subteran in jurul reactorului avariat de la Fukushima

Un operator japonez a declarat joi ca lucreaza la constructia unui imens perete subteran de gheata in jurul cladirilor reactorului nuclear avariat de la Fukushima, pentru a inchide scurgerea in mare a apei contaminate de radiatii, informeaza agentia DPA, potrivit Agerpres.

Autoritatile de reglementare din Japonia au permis miercuri companiei Tokyo Electric Power sa inceapa inghetarea solului, mai intai pe latura de est a reactorului, care da spre mare. Circa 300 milioane de dolari din banii contribuabililor sunt prevazuti pentru acest proiect fara precedent.

In luna iunie a anului 2014, Tokyo Electric Power a inceput instalarea de echipamente pentru crearea unei bariere inghetate din jurul celor patru reactoare de la Fukushima Daiichi Nuclear Power Station. Lucrarea a fost finalizata in luna februarie a acestui an.

Centrala a suferit un triplu accident dupa ce a fost lovita in martie 2011 de un mare cutremur de 9 grade pe scara Richter si de un tsunami care a urmat, ceea ce a dus la declansarea unui accident nuclear. Dezafectarea complexului nuclear este de asteptat sa dureze decenii.

Peretele de gheata in lungime de 1,5 km si cu o adancime de 30 de metri este proiectat sa impiedice apele subterane sa intre in subsolurile cladirii centralei care sunt extrem de contaminate.

Aceasta bariera de gheata este de asteptat sa reduca cantitatea de apa subterana care curge in fiecare zi in cladiri pana la aproximativ 50 de tone, de la 200 de tone in prezent, a spus compania citata.

Guvernul "spera ca peretele de gheata sa opreasca cat mai curand scurgerea apelor subterane in cladiri", a declarat la o conferinta de presa secretarul general al Cabinetului nipon Yoshihide

31 martie 2016 14:40
Modifică setările cookies