• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Jupiter se va afla in cel mai apropiat punct fata de Pamant, pe 8 martie

Jupiter se va afla in cel mai apropiat punct fata de Pamant, pe 8 martie

Jupiter, cea mai mare planeta din sistemul nostru solar, va putea fi vazuta in conditii foarte bune marti, 8 martie, cand se va afla in cel mai apropiat punct al orbitei sale fata de Pamant, conform NASA.

Jupiter este a cincea planeta de la Soare, are diametrul de 11 ori mai mare decat cel al Pamantului, o masa de 318 ori mai mare si volumul de 1.300 ori mai mare. Marti, 8 martie, aceasta planeta se va afla la "doar" 664 de milioane de kilometri de Terra, oferindu-le pasionatilor de astronomie ocazia de a o observa in detaliu chiar si prin intermediul unor telescoape de camera.

Marti seara, Jupiter va rasari la estul boltei ceresti si va straluci cu o intensitate de trei ori mai mare decat Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii. Uriasa planeta gazoasa va putea fi urmarita pe parcursul intregii nopti, descriind un arc de cerc pe cer de la est la vest, unde urmeaza sa dispara vederii odata cu zorii zilei de 9 martie.

Astfel de momente de apropiere maxima intre Pamant si Jupiter se produc o data la fiecare 13 luni, atunci cand Terra se interpune perfect intre Jupiter si Soare. Astronomii numesc aceste evenimente "opozitii ale lui Jupiter" pentru ca planeta gazoasa si Soarele se afla in locuri opuse pe cer.

In cursul unei astfel de opozitii jupiteriene, planeta poate fi observata in detaliu cu mijloace optice minime, iar NASA ne asigura ca avem ce vedea, pornind de la Marea Pata Rosie, localizata in emisfera sudica a giganticei planete, o furtuna uriasa, veche de mai multe secole si cu diametrul mai mare decat al planetei noastre si pana la cele patru luni "galileene" ale lui Jupiter. Satelitii galileeni sunt cei patru sateliti naturali ai lui Jupiter descoperiti de Galileo Galilei in 1610. Acestia sunt cei mai mari sateliti ai lui Jupiter. Trei dintre ei au fost denumiti in cinstea iubitelor lui Zeus (Io, Europa si Callisto), iar cel de-al patrulea in cinstea lui Ganymede, paharnicul zeilor olimpieni.

Un alt eveniment astronomic care se produce la inceput de primavara este eclipsa totala de Soare din 9 martie. Aceasta eclipsa poate fi observata pe cerul Asiei si este cea de-a 10-a eclipsa totala din cursul secolului XXI.

7 martie 2016 16:32
comentarii (0)

Comentarii (0)