• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Laura Codruta Kovesi, propusa pentru un nou mandat de procuror-sef al DNA

Laura Codruta Kovesi, propusa pentru un nou mandat de procuror-sef al DNA

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul CSM.

Purtatorul de cuvant al CSM, Dana Pantazi, a confirmat ca propunerea ministrului Justitiei pentru reinvestirea sefului DNA a fost inregistrata, fiind primita, la 29 februarie. Sectia pentru procurori a CSM urmeaza sa stabileasca un calendar in vederea avizarii propunerii inaintate de catre ministrul Justitiei.

Potrivit Legii nr. 303/2004, procurorul general al PICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror. Mandatul este de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
 
Presedintele Romaniei poate sa accepte propunerea si sa emita decretul de numire in functie sau poate sa refuze numirea. In cazul refuzului, acesta trebuie anuntat public si trebuie sa contina o motivare detaliata.
 
Revocarea din functie a procurorului general se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, care se poate sesiza din oficiu sau la cerere.

4 martie 2016 12:44
Modifică setările cookies