• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Apelurile de pe telefoanele mobile la 112, localizate in 20 de secunde

Apelurile de pe telefoanele mobile la 112, localizate in 20 de secunde

Localizarea apelurilor efectuate din retelele mobile catre numarul de urgenta 112 se va face cu o mai mare acuretete si in maximum 20 de secunde de la initierea acestuia, a anuntat, vineri, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), intr-un comunicat de presa.

Masura vine dupa ce Autoritatea a dezbatut si adoptat, in cadrul sedintei Consiliului Consultativ din data de 16 noiembrie, o decizie care va creste calitatea informatiilor de localizare transmise catre Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta (SNUAU).

Potrivit sursei citate, furnizorii de retele publice mobile de telefonie vor avea obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a permite transmiterea de catre echipamentul terminal catre administratorul SNUAU, in maxim 20 de secunde de la momentul initierii apelului, a informatiei de localizare, respectiv latitudinea si longitudinea pozitiei geografice in care se afla echipamentul terminal al apelantului, cel putin pentru apelurile de urgenta 112 initiate de pe terminale mobile care au capabilitatile necesare.

Astfel, spre exemplu, pentru terminalele cu sistem de operare Android existente pe piata, incepand cu Android 2.3 (Gingerbread) este posibila activarea unor functionalitati care sa permita acest lucru.

De asemenea, conform directorului executiv Reglementare in cadrul ANCOM, Eduard Lovin, furnizorii vor putea transmite catre operatorul 112 si apelurile initiate pe o conexiune de date prin intermediul altor retele de acces la internet, atunci cand apelantul se afla intr-o zona in care nu exista semnal de la nicio retea mobila (un subsol/demisol fara acoperire GSM/3G/4G, dar cu acces la internet WiFi).

'In aceste cazuri, se va transmite catre operatorul 112 cea mai recenta informatie de localizare primara cunoscuta a terminalului, impreuna cu marcajul temporar corespunzator', a explicat Lovin.

18 noiembrie 2016 12:11
Modifică setările cookies