• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marile puteri au semnat un acord de incetare a ostilitatilor in Siria. Cand intra in vigoare armistitiul

Marile puteri au semnat un acord de "incetare a ostilitatilor" in Siria. Cand intra in vigoare armistitiul

Armistitiul va intra in vigoare peste o saptamana si nu se aplica pentru doua grupari jihadiste, inclusiv Statul Islamic, ale caror pozitii vor fi bombardate in continuare. Aceasta "pauza in conflict", dupa cum a spus seful diplomatiei americane, John Kerry, trebuie sa permita livrarea imediata de ajutoare umanitare. 

In ultimele saptamani, trupele lui Bashar al Assad, cu sprijinul aviatiei ruse, au avansat vertiginos in zonele rurale situate la nord de Alep. Si amenintau sa incercuiasca mii de civili in cartierele controlate de rebeli.

Rusia a efectuat 1900 de bombardamente in Siria in ultima saptamana, vizand "tinte" teroriste, dupa cum sustine Kremlinul.

Ca urmare, zeci de mii de sirieni au fugit din zonele amenintate catre granita cu Turcia.  

John Kerry, secretarul de stat american: "Bashar al Assad incearca sa obtina victoria infometandu-si poporul. Se bucura de ajutorul unor bombardamente ce nu cruta vietile civililor. Asta nu a slabit gruparea ISIS, ci, din contra, i-a permis sa isi sporeasca influenta profitand de haosul iscat."

Acordul de incetare a focului, semnat joi seara la Munchen, va permite trimiterea urgenta de ajutoare umanitare in flux continuu catre toate zonele afectate de conflict, fie ele sub controlul Damascului sau al rebelilor.  

Seghei Lavrov, ministrul rus de externe: "Documentul pe care l-am adoptat stipuleaza pentru prima data nevoie de a ne coordona actiunile la nivel politic si umanitar, dar si pe pan militar."  

Armistitiul nu include si organizatiile jihadiste Stat Islamic si Frontul Al Nusra. Prin urmare, bombardamentele care le vizeaza vor continua.


12 februarie 2016 15:04
Modifică setările cookies