• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marturii cutremuratoare ale fugarilor nord-coreeni

Marturii cutremuratoare ale fugarilor nord-coreeni

Nord-coreeni care au reusit sa fuga de regimul stalinist de la Phenian au facut marturii cutremuratoare, la Londra, in fata echipei ONU care efectueaza anchete asupra incalcarii drepturilor omului in Coreea de Nord, relateaza AFP. 

Jihyuan Park, o femeie de 30 de ani, a povestit cu lacrimi in ochi momentul trecerii frontierei nord-coreene - chineze, in 1998, fiind vanduta de "sotie" unui om de afaceri chinez si familiei sale. 

"Chiar de prima data mi-au spus cum m-au cumparat si ca puteau sa faca din mine orice doreau", a marturisit ea. Park a fugit din Coreea de Nord din cauza unor probleme intampinate de fratele sau militar. In China, ea a nascut un baiat, apoi a fost arestata si amenintata ca va fi trimisa in tara sa fara copil. La putin timp dupa, l-a auzit pe "sotul" sau cum negocia pretul copilului cu un traficant. A fost trimisa in Coreea de Nord si plasata intr-o tabara de munca. A reusit sa se intoarca in China si sa-si regaseasca fiul. In cele din urma, a ajuns in Marea Britanie, unde incearca sa obtina cetatenia acestei tari. 

Si Song Ju Kim a povestit cele patru tentative ale sale de a fugi din Coreea de Nord, unde "nu avea ce sa manance".  A incercat sa traverseze apele inghetate ale Raului Tumen, pentru a ajunge in China, insa a fost arestat si predat nord-coreenilor, care l-au batut in mod "inuman. A fost plasat intr-o tabara, in care garzile le spuneau detinutilor ca "nu sunt oameni, ci animale", a marturisit Kim.  In cele din urma, el a reusit sa fuga din a patra incercare, iar, cu ajutorul unor misionari, a ajuns in Marea Britanie. 

Audieri asemanatoare au mai avut loc la Tokyo si la Seul, iar altele sunt prevazute saptamana viitoare la Washington.

Foametea a provocat moartea a sute de mii de persoane in anii '90, iar alte cateva milioane supravietuiesc datorita ajutoarelor alimentare. 


25 octombrie 2013 08:56
Modifică setările cookies