• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Muzeul dedicat atentatelor din 11 septembrie 2001 va fi deschis, in mai, la New York

Muzeul dedicat atentatelor din 11 septembrie 2001 va fi deschis, in mai, la New York

Muzeul dedicat atentatelor din 11 septembrie 2001, de la New York, Washington si Pennsylvania, va fi deschis publicului pe 21 mai, in acest oras american, pe locul fostului World Trade Center, potrivit AFP.

Initial, muzeul ar fi trebuit sa fie deschis in septembrie 2012, dar lucrarile au fost intarziate mai ales din cauza disputelor financiare. De asemenea, muzeul aflat in constructie la acea vreme, a fost inundat de uraganul Sandy in octombrie 2012.
Cu o suprafata de 10.210 metri patrati, acest muzeu subteran situat pe sapte niveluri este situat intre cele doua fantani arteziene ale monumentului comemorativ, inaugurat pe 11 septembrie 2011 pe locul atentatelor.
 
Vizitatorii vor putea descoperi mii de obiecte personale ale victimelor, documente audio si video, numeroase suvenire si marturii, un fragment de scara descoperit de sutele de supravietuitori, precum si cele doua coloane din otel care s-au pastrat din turnurile prabusite, una dintre ele acoperita cu insemnari si biletele care au fost lasate de echipele de salvare, dupa atentate.
 
Intre 15 si 20 mai, muzeul va fi deschis non-stop doar familiilor victimelor, supravietuitorilor, riveranilor si salvatorilor.
Pretul de intrare a fost fixat la 24 de dolari, ceea ce a atras numeroase critici, insa directorul complexului memorial a explicat ca aceasta contributie a publicului este necesara pentru functionarea muzeului, care nu primeste fonduri federale. Intrarea este gratuita pentru familiile victimelor.
 
Noul World Trade Center, inca in faza de constructie, va include, dupa finalizare - pe langa muzeu si monumentul memorial -, cinci zgarie-nori, o gara, spatii comerciale intinse pe 550.000 de metri patrati si un centru artistic. Turnul emblematic al noului WTC, denumit 1WTC, cu o inaltime de 541 de metri, ar trebui sa fie inaugurat la inceputul anului 2015.
 
Pe 11 septembrie 2001, doua avioane de linie deturnate de teroristi islamisti au intrat in turnurile gemene ale WTC, provocand prabusirea acestora si moartea a 2.753 de persoane la New York, noteaza Mediafax.

25 martie 2014 20:00
Modifică setările cookies