• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
NASA confirma existenta apei pe suprafata Europei, unul dintre satelitii planetei Jupiter

NASA confirma existenta apei pe suprafata Europei, unul dintre satelitii planetei Jupiter

O echipa de astronomi care analizeaza imaginile preluate de telescopul spatial Hubble a confirmat o descoperire mai veche, anuntata in 2013, privind existenta unor nori de vapori de apa care erup de la suprafata Europei, unul dintre satelitii planetei Jupiter, probabil in urma unor fenomene de tip gheizer.

Aceasta descoperire indica faptul ca aceasta luna, care dispune de un urias ocean de apa sub calota glaciara care o acopera, este o lume activa care ramane favorita in descoperirea unor eventuale forme de viata extraterestra, conform NASA.

Repetarea observarii vaporilor de apa deschide oportunitatea unor viitoare misiuni spre Europa care sa poata aduna mostre din oceanul interior al acestui satelit, fara a fi nevoie sa foreze prin kilometri de gheata.

"Oceanul Europei este considerat unul dintre cele mai promitatoare locuri care ar putea adaposti viata din sistemul solar", sustine Geoff Yoder, administrator al Directoratului Stiintific al Misiunilor NASA de la Washington. "Acesti nori de vapori, daca exista intr-adevar, ar putea sa ne ofere o alta modalitate (mai facila n.r.) de a aduna mostre din subsolul Europei", a adaugat el.

In decembrie 2012, telescopul Hubble a detectat ceea ce pareau a fi nori din vapori de apa care se extindeau pana la 200 de kilometri in spatiu, dinspre polul sud al Europei. Aceasta informatie, facuta publica in 2013, nu a fost confirmata pana in prezent prin repetarea observatiei si a provocat reactiile pline de entuziasm ale comunitatii de astrobiologi.

27 septembrie 2016 10:23
Modifică setările cookies