• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
NASA va lansa o operatiune de deviere a unui asteroid care ar lovi Pamantul in 2022, o premiera pentru agentia spatiala

NASA va lansa o operatiune de deviere a unui asteroid care ar lovi Pamantul in 2022, o premiera pentru agentia spatiala

Agentia Spatiala Americana (NASA) a anuntat ca va incerca sa devieze un asteroid cu diametrul de 170 de metri, periculos pentru Pamant, care ar intra in coliziune cu Terra in 2022.

NASA a anuntat cum va impiedica aceasta coliziune prin misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test), primul mare test care va devia un asteroid, scrie Le Parisien. 
 
Nimeni nu poate spune astazi ce se poate face pentru a evita un cataclism, in afara de simpla ipoteza. Cei mai mari asteroizi nu mai sunt un motiv de ingrijorare. Mai mult de 90% dintre obiectele ceresti mai mari de un kilometru sunt deja identificate, studiate, si niciunul dintre ele nu reprezinta o amenintare in secolele urmatoare.
 
Adevarata problema o reprezinta obiectele cu diametrul mai mic de un kilometru, insa mai mare de 140 de metri. Doar 25% dintre ele au fost reperate. Potentialul lor de distrugere este considerabil, potrivit oamenilor de stiinta.
 
Ca masuri de siguranta sunt avute in vedere trei scenarii: primul duce cu gandul la filmul ”Armaghedon”, deoarece consta in a exploda un focus nuclear pentru a-l devia. Daca acesta nu este suficient de impunator si erupe, fragmentele vor reprezenta ele insele un pericol pentru Terra. Al doilea scenariu: ar putea fi trimis un satelit artificial in jurul asteroidului-tinta, care va exercita asupra lui o forta de gravitatie pentru a-l devia incetul cu incetul. Al treilea scenariu: devierea asteroidului si aici intervine misiunea DART.
 
In 2020, Nasa va trimite un motor spatial de 300 de kilograme. In 18 luni, el se va indrepta catre cei doi asteroizi care se rotesc unul in jurul celuilalt, Didymos B si Didymos A, si care ar fi periculosi pentru Pamant. Cel mai mare, Didymos A, masoara in diametru 800 de metri. Luna sa, supranumita Didymoon, are un diametru de 170 de metri. Aceasta va servi drept tinta. DART il va lovi in 2020, cu o viteza de 6 km/secunda pentru a devia Didymoon de pe orbita sa initiala modificandu-i viteza.

4 iulie 2017 16:03
Modifică setările cookies