• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Decizie istorica: NATO a invitat Muntenegru sa adere. Va fi al 29-lea stat membru. Reactia Rusiei

Decizie istorica: NATO a invitat Muntenegru sa adere. Va fi al 29-lea stat membru. Reactia Rusiei  

Ministrii de externe ai statelor membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, reuniti miercuri la Bruxelles, au adresat Muntenegrului invitatia de a adera la NATO, relateaza Reuters.

"Felicitam Muntenegrul. Acesta este inceputul unei aliante foarte frumoase", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a precizat ca "decizia istorica de a incepe convorbirile de aderare cu Muntenegru" a fost luata in unanimitate de cei 28 de ministri de externe ai statelor din NATO.  

"Este intr-adevar o zi mare si, cred, binemeritata pentru tara mea. Invitatia adresata Muntenegrului este o veste mare si pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securitatii si a stabilitatii sale", a spus el.  

El a promis ca autoritatile de la Podgorica vor continua aplicarea programului de reforme.

"Suntem deplin constienti ca invitatia nu este finalul procesului, ci inceputul unuia nou. Suntem hotarati sa facem eforturi constante nu pentru a-i multumi pe altii, ci pentru a ne schimba in bine societatea", a adaugat oficialul muntenegrean. 

Ministrii de externe din tarile membre NATO se vor axa pe politica usilor deschise, ceea ce include si alte state candidate precum Macedonia, Bosnia si Hertegovina si Georgia, informeaza agentia MIA.

"Vom lansa prima reuniune a politicii usilor deschise sau de extindere a NATO. Am convenit la summitul din Wales de anul trecut ca ministrii vor decide la aceasta reuniune daca vor invita sau nu Muntenegru sa inceapa procesul de aderare pentru a deveni al 29-lea membru al Aliantei. Asadar asteptam aceasta decizie miercuri dimineata. Ei se vor adresa, de asemenea, si celorlalte trei state aspirante: Bosnia si Hertegovina, Macedonia si Georgia", a declarat anterior ambasadorul SUA la NATO Douglas Lute.  

Invitarea Muntenegrului in NATO va atrage represalii din partea Rusiei

"Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile ca expansiunea continua a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate sa nu duca la contramasuri din Est, adica din partea rusa, in sensul asigurarii intereselor de securitate si sustinerii paritatii de interese", a spus purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Pesko.  

Cu toate acestea, secretarul de presa al lui Vladimir Putin a considerat prematur sa avanseze contramasuri concrete.


2 decembrie 2015 11:50
Modifică setările cookies