• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
New York a crescut varsta de la care se pot cumpara tigarete

New York a crescut varsta de la care se pot cumpara tigarete

Primarul orasului New York a semnat marti o lege care creste de la 18 la 21 de ani limita inferioara a varstei legale pentru cumpararea de tigarete, Big Apple devenind astfel primul mare oras american care adopta o asemenea masura, relateaza AFP.

Aceasta noua lege, care vizeaza totodata tutunul de rulat cat si tigaretele elctronice, urmeaza sa intre in vigoare dupa sase luni de la semnarea ei de catre primarul Michael Bloomberg, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a Primariei.
 
Incepand din mai 2014, tinerii vor fi nevoiti sa prezinte un act de identitate si sa aiba varsta de 21 de ani pentru a cumpara tigarete, tutun sau tigarete electronice la New York.
 
Aceasta noua masura consolideaza suplimentar legislatia impotriva tutunului, deja extrem de dura la New York. In oras este interzis fumatul in baruri, restaurante, parcuri, piete si pe plaje.
 
Taxele aplicate tigaretelor sunt cele mai mari din Statele Unite, ajungand la 5,85 dolari pe pachet, pretul unui pachet fiind de aproximativ 12 dolari (8,87 euro).
 
Bloomberg a semnat marti si alta reglementare, care limiteaza ofertele promotionale si reducerile, stabilind pretul minim al unui pachet de tigarete la 10,50 dolari (7,76 euro).
 
In decurs de zece ani, la New York, procentul fumatorilor in randul adultilor a scazut de la 21,5% (in 2002) la 14,8% (in 2011), potrivit Primariei. Insa cel al tinerilor a ramas neschimbat din 2007, la 8,5%, principalul argument al acestei legi.
Autoritatile spera ca aceasta crestere a varstei de la care se pot cumpara tigarete si tutun va reduce cu 55% tabagismul in randul tinerilor in varsta de 18-20 ani. Orasul New York doreste sa ofere un exemplu si sa convinga alte orase sa procedeze la fel.
 
Varsta minima pentru cumpararea tigaretelor este de 18 ani la nivelul Statelor Unite. Insa in anumite state a fost crescuta deja la 19 ani, iar un orasel de langa Boston, Needham, cu 28.000 de locuitori, nu a asteptat exemplul New York-ului, varsta minima fiind 21 de ani inca din 2005.

20 noiembrie 2013 10:10
Modifică setările cookies