La noapte, alegatorii din statul Iowa vor fi primii care isi exprima preferintele pentru candidatii din cele doua mari partide din Statele Unite. Democrata Hillary Clinton va incerca sa-si apere pozitia fruntasa, iar la republicani, miliardarul Donald Trump ar urma sa demonstreze ca succesul lui nu e doar mediatic.

O armata de voluntari a dat navala in Des Moines - capitala statului Iowa. Pana in ultima clipa, bat din usa-n usa si dau telefoane incercand sa castige noi adeziuni pentru cei 3 candidati democrati si 12 republicani.

La ora locala 19 - 3 dimineata, ora Romaniei - partidele organizeaza asa numitele caucus - intruniri - in scoli, biblioteci si alte locuri publice.

Din 1976, Iowa detine acest privilegiu de a da startul alegerilor primarelor, care ii permite sa exercite o influenta cu totul disproportionata raportat la cele 3 milioane de locuitori. Competitia din Iowa joaca rolul unui filtru, acest prim caucus find urmat de obicei de mai multe retrageri din cursa.

In tabara democratilor, batalia de la noapte o are drept favorita pe Hillary Clinton, in varsta de 68 de ani, fosta prima doamna, fost senator de New York si fost secretar de stat in primul mandat al lui Barack Obama. Principalul ei adversar este senatorul de 74 de ani Bernie Sanders, care se autodescrie drept "socialist democrat".

La republicani, intrebarea-cheie este daca magnatul Donald Trump va fructifica succesul fulminant de pana acum.

Saptamana viitoare sunt programate alegerile primare din New Hampshire, iar restul statelor vor urma abia in iunie.