• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Norvegia pregateste soldati pentru a lupta impotriva Statului Islamic

Norvegia pregateste soldati pentru a lupta impotriva Statului Islamic

Norvegia a anuntat luni ca isi va spori angajamentul in cadrul coalitiei antijihadiste prin trimiterea a 60 de soldati din trupele speciale care vor antrena in Iordania combatanti ai gruparilor rebele siriene ce lupta impotriva miscarii Statul Islamic (SI), transmite AFP, preluata de Agerpres.

Anuntul a fost facut de sefa guvernului de la Oslo, Erna Solberg, care a amintit ca 'actele brutale ale SI au costat viata a numerosi civili si i-au constrans pe si mai multi sa fuga'. 'SI a adus terorismul in Europa, iar tinerii sunt radicalizati si recrutati pentru a deveni combatanti straini', a mai afirmat ea.

Gruparile siriene ce vor fi antrenate de norvegieni nu au fost dezvaluite, insa ministrul norvegian al apararii, Ine Eriksen Soreide, a declarat ca ele au fost alese in urma unui proces de selectie 'aprofundat si sistematic', iar 'o conditie pentru a le acorda sprijinul este ca operatiunile lor sa fie indreptate impotriva SI si sa nu dauneze eforturilor de pace aflate in desfasurare in Siria'.

Norvegia participa deja la coalitia antijihadista condusa de SUA, mai ales la Erbil, capitala regiunii autonome a Kurdistanului irakian, unde militari norvegieni antreneaza combatanti kurzi din unitatile peshmerga.

3 mai 2016 10:26
Modifică setările cookies