• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O masina a batut pentru prima oara omul la jocul de go

O masina a batut pentru prima oara omul la jocul de go

Inteligenta artificiala a marcat recent un punct semnificativ. AlphaGo, program informatic dezvoltat de Google DeepMind, a batut "mar" campionul european la jocul de go si mai are de infruntat cel mai bun jucator mondial al acestui joc strategic intuitiv si foarte complex, informeaza AFP. 

AlphaGo l-a invins in octombrie cu 5 la 0 pe Fan Hui, jucator profesionist chinez stabilit in Franta, considerat cel mai bun din Europa, noteaza Nature.

"Este prima oara cand un jucator de go profesionist pierde un turneu" in fata unei masini, anunta Asociatia britanica de go.  

"Regulile sunt foarte simple", dar "este probabil cel mai complex joc inventat de om", afirma Demis Hassabis, cofondator si director al DeepMind.

"Numarul de combinatii posibile este mai mare decat cel al atomilor din univers", a adaugat el.  

"Multe decenii oamenii au crezut ca este ceva mistic in jocul de go si ca algoritmii nu ar putea atinge sau depasi performantele umane", spune si David Silver de la Google DeepMind. Acum trebuie sa dovedim ca putem bate cel mai bun jucator mondial" din ultimii zece ani. Acesta este sud-coreeanul Lee Sedol, in varsta de 32 de ani, avand 9 dan - cel mai inalt nivel in go.  

Turneul va avea loc in martie la Seul, iar castigatorul va primi 1 milion de dolari. Daca victoria ii va reveni masinii DeepMind, suma va fi destinata unor actiuni de binefacere.


28 ianuarie 2016 12:54
Modifică setările cookies