• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O versiune digitală a Bibliei Gutenberg, disponibilă gratuit pe internet

O versiune digitală a Bibliei Gutenberg, disponibilă gratuit pe internet

O versiune digitală a Bibliei Gutenberg, un document celebru din secolul al XV-lea, ce marchează debutul tipăriturilor publicate pe scară largă în Europa, poate fi consultată gratuit pe internet, scrie Agerpres.

Această versiune digitală a Bibliei Gutenberg, un document de 1.268 de pagini, însoţită de un comentariu de 144 de pagini, reprezintă "salutul oraşului Mainz către lume", a declarat Michael Ebling, primarul acestei localităţi din Germania.
 
Formatul digital al celebrului document a fost realizat pentru a comemora 550 de ani de la moartea lui Johannes Gutenberg, un celebru tipograf german care s-a remarcat prin contribuţia sa la dezvoltarea tehnologiei tipăriturilor, cetăţean al oraşului Mainz.
 
În jurul anului 1450, Johannes Gutenberg a inventat un nou tip de presă de tipografie, ce utiliza litere metalice detaşabile - o tehnică folosită anterior în Asia, dar care nu ajunsese niciodată până atunci în Europa.
 
Iniţial, 49 de copii ale Bibliei au fost tipărite. Versiunea folosită pentru realizarea acestui proiect digital a fost tipărită pe pergament şi a fost inclusă în 2001 în programul "Memory of the World" demarat de UNESCO.

22 mai 2018 16:28
Modifică setările cookies