• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Oxfam: Credibilitatea Marii Britanii, afectata dupa ce a vandut armament Arabiei Saudite

Oxfam: Credibilitatea Marii Britanii, afectata dupa ce a vandut armament Arabiei Saudite

Credibilitatea Marii Britanii este in pericol din cauza vanzarii de arme catre Arabia Saudita, care ar putea fi folosite in bombardamentele din Yemen, a afirmat marti organizatia umanitara Oxfam, relateaza DPA.

Organizatia neguvernamentala a acuzat guvernul britanic ca s-a transformat 'dintr-un sustinator entuziast al Tratatului International privind Comertul cu Arme intr-unul care incalca prevederile acestuia in modul cel mai flagrant'.

O coalitie condusa de Arabia Saudita a lansat in luna martie 2015 o campanie de atacuri aeriene impotriva rebelilor din Yemen in sprijinul presedintelui recunoscut de comunitatea internationala Abd Rabu Mansour Hadi.

Oxfam intentioneaza sa utilizeze cea de-a doua conferinta a statelor semnatare ale tratatului care va avea loc marti la Geneva pentru a acuza guvernul britanic ca "este in negare si confuzie' in legatura cu vanzarile de arme catre Arabia Saudita.

"Armele si sprijinul militar oferit de Marea Britanie alimenteaza un razboi brutal in Yemen, ranindu-i chiar pe oamenii pe care tocmai Tratatul privind comertul cu arme ar trebui sa-i protejeze", va spune in cadrul conferintei Penny Lawrence, director executiv adjunct al Oxfam.

Tratatul din 2014, in care Marea Britanie este parte semnatara, prevede reglementarea comertului cu arme.

La inceputul acestui an, guvernul britanic a afirmat ca este increzator ca actiunile Arabiei Saudite din Yemen respecta prevederile tratatului. Ulterior si-a retras aceasta apreciere, precizand ca ii este imposibil sa verifice in teren astfel de eventuale incalcari.

23 august 2016 11:34
Modifică setările cookies