• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Paolo Gentiloni, in prezent ministru de Externe, desemnat sa formeze noul guvern in Italia, dupa demisia lui Matteo Renzi

Paolo Gentiloni, in prezent ministru de Externe, desemnat sa formeze noul guvern in Italia, dupa demisia lui Matteo Renzi

Ministrul de externe in exercitiu, Paolo Gentiloni, a fost mandatat duminica cu formarea noului guvern italian, dupa demisia premierului Matteo Renzi in urma esecului referendumului constitutional de pe 4 decembrie, a comunicat presedintia italiana, transmite Reuters.

Paolo Gentiloni, in varsta de 62 de ani, un apropiat al lui Renzi, urmeaza sa-si formeze echipa guvernamentala, dupa care se va prezenta in parlament pentru votul de incredere, ce ar putea avea loc miercuri, conform unor surse politice.

'Sunt constient de urgenta a da Italiei un guvern pe deplin functional care sa le ofere liniste cetatenilor nostri si sa abordeze cu maxim efort si determinare provocarile internationale, economice si sociale', a declarat Gentiloni, dupa intrevederea cu presedintele republicii, Sergio Mattarella. 'Vom lucra in cadrul guvernului si al majoritatii actuale', a indicat el, lasand sa se inteleaga, asa cum anticipau comentatorii politicieni italieni, ca va confirma mai multi ministri pe post.

Se asteapta ca Paolo Gentiloni, membru marcant al Partidului Democratic al lui Renzi, sa revina la palatul prezidential duminica seara ori luni dimineata pentru a-i prezenta sefului statului lista cabinetului.

Premierul desemnat a mentionat printre urgente combatarea efectelor recentelor seisme din centrul Italiei si adoptarea unei noi legi electorale.

Totodata, Gentiloni a adus un omagiu gestului lui Matteo Renzi de a-si respecta promisiunea de a demisiona dupa esecul referendumului constitutional. 'Merita respectul tuturor', a declarat premierul desemnat,


11 decembrie 2016 19:46
Modifică setările cookies