• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Peste 60 de morti in India, din cauza musonului

Peste 60 de morti in India, din cauza musonului

Peste 60 de persoane au murit sau au fost date disparute in nordul Indiei, in timp ce alte cateva mii au ramas izolate, din cauza ploilor torentiale aduse de un muson timpuriu, au anuntat autoritatile marti, potrivit AFP.

Elicoptere militare au fost chemate sa recupereze locuitorii si pelerinii blocati in statul Uttarakhand, in apropiere de Himalaya, unde numeroase case si drumuri au fost maturate de inundatii si de alunecarile de teren. Nivelul apelor raurilor si fluviilor continua sa urce, blocand strazile si sute de pelerini care se indreptau spre locurile de cult hinduse, potrivit oficialilor locali.
 
Noi ploi ingreuneaza operatiunile de ajutor din Uttarakhand. Echipele de interventie de urgenta campeaza in orasul de pelerinaj Haridwar, asteptand sa ajunga pe cale aeriana in sectoarele cele mai afectate din regiune. Imaginile televizate prezinta o statuie gigantica a divinitatii Shiva inconjurata de apele involburate ale unui rau iesit din matca, la Rishikesh, tot in statul Uttarakhand.
 
In statul vecin Himachal Pradesh, cel putin opt persoane ar fi murit, potrivit unui politist contactat de AFP.
In apropiere de frontiera tibetana, a nins in mai multe sate, un fapt neobisnuit pentru acest sezon, izoland pastorii si turmele lor, a declarat seful unui sat luni.
 
Sectorul agricol, sursa de venit pentru milioane de indieni, depinde de muson, care acopera putin cate putin tot subcontinentul indian din iunie si pana in septembrie, insotit cel mai adesea de inundatii.
 
In acest an, musonul a acoperit toata tara cu doua saptamani inainte de data obisnuita. Potrivit departamentului indian de meteorologie, tara a avut cu 68 la suta mai multe precipitatii decat in mod obisnuit pentru acest moment al anului.

18 iunie 2013 17:46
Modifică setările cookies