• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Premiul Nobel pentru Pace 2015, castigat de Cvartetul pentru Dialog National Tunisian

Premiul Nobel pentru Pace 2015, castigat de Cvartetul pentru Dialog National Tunisian

Cvartetul pentru Dialog National Tunisian a castigat Premiul Nobel pentru Pace 2015 pentru "contributia sa decisiva la construirea unei democratii pluraliste in urma Revolutia Iasomiei din 2011" din Tunisia.

Premiul are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (972.000 dolari) si va fi inmanat in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la 10 decembrie la Oslo, transmite Agerpres.

Cvartetul pentru Dialog National Tunisian a fost format in vara anului 2013, atunci cand "procesul de democratizare era in pericol de colaps, in urma seriei de asasinate politice si a tulburarilor sociale", potrivit Comitetului Nobel norvegian.

"Cvartetul a creat un proces politic pasnic, alternativ, intr-o perioada in care Tunisia se gasea in pragul unui razboi civil si a devenit, astfel, un instrument care a permis Tunisiei ca, in interval de cativa ani, sa stabileasca un sistem constitutional de guvernare ce garanteaza drepturile fundamentale pentru intreaga populatie a tarii, indiferent de sex, convingeri politice sau religioase", si-a motivat decizia Comitetul Nobel.


9 octombrie 2015 12:53
Modifică setările cookies