• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presedintele Erdogan ar putea sa fie vizat de un mandat de arestare in Suedia, pentru genocid

Presedintele Erdogan ar putea sa fie vizat de un mandat de arestare in Suedia, pentru genocid

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar putea sa fie vizat in viitor de un mandat de arestare al autoritatilor suedeze, dupa ce parlamentarii au depus o plangere penala impotriva liderului turc, acuzandu-l pe acesta de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, transmite The Independent, potrivit News.ro.

Cinci parlamentari suedezi au depus o plangere penala la procuratura publica pentru rolul jucat de presedintele Erdogan in conflictul sangeros dintre trupele turce si militantii kurzi din sud-estul Turciei.
 
Aceasta este prima plangere penala lansata impotriva unui sef de stat in Suedia.
 
De asemenea, in plangere sunt mentionati si alti ministri, inclusiv premierul Binali Yildirim.
 
Daca acest proces este preluat de catre procurorii suedezi, atunci ar putea duce la emiterea unui mandat de arestare pentru Recep Tayyip Erdogan.
 
”Suntem cinci parlamentari care am predat plangerea... cerand o pedeapsa pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi”, a declarat parlamentara stangii Annika Lillemets.
 
In 2014, parlamentarii au aprobat o lege pentru a permite instantelor nationale sa prezideze in cazuri legate de crime impotriva umanitatii, fara sa ia in considerare tara in care au avut loc respectivele crime.
 
”Oricine care vrea vrea sa distruga complet sau partial un grup national sau etnic... este vinovat de genocid”, arata respectiva lege din Suedia.
 
Procurorii suedezi sunt cei care vor decide daca sa lanseze sau nu o ancheta pe baza plangerii penale. Politicianul Carl Schlyter si-a exprimat speranta ca o asemenea actiune va fi lansata si de alte tari ale Uniunii Europene.

12 iulie 2017 12:47
comentarii (0)

Comentarii (0)