• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presedintele turc valideaza o revizuire a Constitutiei, pentru a-si intari puterea

Presedintele turc valideaza o revizuire a Constitutiei, pentru a-si intari puterea

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a validat vineri o revizuire constitutionala menita sa-i intareasca puterile si care ar urma sa fie supusa unui referendum in data de 16 aprilie, a anuntat vicepresedintele turc Numan Kurtulmus.

Referendumul "este prevazut pentru 16 aprilie", a declarat Kurtulmus in timpul unei alocutiuni transmise in direct, adaugand ca "daca Allah va dori, Turcia va intra intr-o noua era in seara lui 16 aprilie", dupa scrutin.

Reforma constitutionala, votata luna trecuta de parlamentul turc, este menita sa inlocuiasca sistemul parlamentar in vigoare in Turcia cu sistemul prezidential.

Ea ii va permite sefului statului sa numeasca si sa revoce ministri, sa promulge decrete si sa declare starea de urgenta.

Functia de premier va fi suprimata, fiind inlocuita de un sau mai multi vicepresedinti.

Textul a fost adoptat de parlamentul Turciei datorita unei aliante intre partidul islamo-conservator aflat la putere AKP si partidul dreptei nationaliste MHP.

Erdogan estimeaza ca aceasta revizuire, care i-ar putea permite sa ramana la putere pana cel putin in 2029, este necesara pentru a garanta stabilitatea la varf a Turciei, care se confrunta cu un val fara precedent de atentate si probleme economice.

Totodata, textul suscita ingrijorare in randul opozitiei si organizatiilor neguvernamentale, care il acuza pe seful statului turc de deriva autoritara, in special dupa puciul esuat din iulie, care a fost urmat de epurari de mare amploare.


10 februarie 2017 12:48
Modifică setările cookies