• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Protest la Targu Jiu, vizavi de restructurarile Complexului Energetic Oltenia

Protest la Targu Jiu, vizavi de restructurarile Complexului Energetic Oltenia

Aproximativ 500 de membri ai Federatiei Nationale Mine Energie au protestat, sambata, la Targu Jiu, nemultumiti de decizia conducerii Complexului Energetic Oltenia ca 200 de angajati ai companiei sa devina paznici la exploatarile miniere. Acestia au cerut demisia managerului privat, Laurentiu Ciurel.

Initial, organizatorii protestului anuntau participarea a cel putin o mie de persoane, insa numarul redus al celor prezenti a fost explicat de liderii sindicali prin "presiunile" exercitate de administratie asupra membrilor de sindicat, in conditiile in care, in cursul saptamanii, reprezentanti ai Complexului Energetic Oltenia au anuntat ca 200 de angajati ai companiei vor deveni paznici la exploatarile miniere, transmite Mediafax.
 
Protestul, la care au participat aproximativ 500 de mineri, a inceput in jurul orei 11.00, in centrul municipiului Targu Jiu, oamenii avand pancarte pe care scria: "Ne-am pierdut rabdarea", "Fara concedieri in Complexul Energetic Oltenia", "Stop implicarii administratiei in sindicate" si scandand "Demisia", "Hotii" si "Unitate".
 
Manifestantii au cerut demisia managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, dar si pe cea a presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, vicepresedinte al PSD la nivel central, un sustinator al masurilor administrative luate in ultimii doi ani de sefii companiei energetice.
 
De asemenea, minerii au huiduit si alti directori din conducerea CE Oltenia.
 
Pe parcursul actiunii, mai multi lideri sindicali, dar si mineri participanti la miting s-au adresat multimii, printre acestia numarandu-se si secretarul general al Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), Ion Feurdean, care l-a acuzat pe premierul Victor Ponta, deputat de Targu Jiu, ca nu se implica in stoparea "abuzurilor" actualei administratii a CE Oltenia.
Liderul sindical Dumitru Parvulescu, vicepresedinte al FNME, a declarat, la finalul actiunii, ca sindicatele vor organiza si alte proteste in perioada urmatoare, in cazul in care administratia nu le recunoaste dreptul de negociere si nu le cheama la dialog, cu atat mai mult cu cat sunt semnatare ale Contractului Colectiv de Munca din CE Oltenia. Protestul s-a incheiat dupa aproximativ doua ore.
 
In urma cu aproximativ o luna, membri ai FNME au pichetat, timp de mai multe zile, sediul Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, din centrul municipiului Targu Jiu, la unul dintre mitingurile de atunci venind si managerul privat al companiei, Laurentiu Ciurel, care a fost huiduit, acesta fiind evacuat de jandarmi.
 
Managerul privat Laurentiu Ciurel a declarat, de mai multe ori pana acum, ca nu are ce sa discute cu cei de la FNME atat timp cat multi dintre membrii federatiei au migrat la un sindicat nou, fondat de Ion Ruset, fost prim-vicepresedinte al FNME, considerat, in prezent, un apropiat al administratiei CE Oltenia.
 
Presedintele Federatiei Nationale Mine Energie este Marin Condescu, insa acesta nu s-a mai implicat in activitatea sindicala dupa ce s-a retras de la conducerea clubului Pandurii Targu Jiu.
 
Administratia CE Oltenia pregateste, in prezent, o reorganizare a personalului, iar sindicalistii din FNME reproseaza conducerii companiei ca ia aceste decizii fara a-i consulta.

5 aprilie 2014 15:50
Modifică setările cookies