• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Proteste violente in Istanbul. Sute de oameni au iesit in strada

Proteste violente in Istanbul. Sute de oameni au iesit in strada

Cel putin 31 de oameni au fost retinuti in urma ciocnirilor dintre protestatari si fortele de ordine care incercau sa ii impiedice sa ajunga in piata Taksim.

Sute de oameni au iesit noaptea trecuta in strada, cerand demisia premierului, aflat in centrul unui amplu scandal de coruptie. Proteste similare au avut loc si in capitala, la Ankara, dar si in alte orase.
 
Sutele de manifestanti stransi vineri seara in centrul orasului Istanbul au ridicat baricade in calea politistilor, care au ripostat cu tunuri cu apa si gloante de cauciuc.
 
Oamenii iesisera in strada pentru a cere demisia premierului Erdogan, acuzat ca ar fi incercat sa musamalizeze un scandal de coruptie in care erau implicati trei dintre ministrii cabinetului sau. Acestia au demisionat miercuri, unul dintre ei cerand si demisia premierului. La randul sau, Erdogan sustine ca totul este o ampla miscare de discreditare si ca nu va renunta la sefia Guvernului.
 
"Sa fie foarte clar. Daca poporul ne cere sa plecam, o vom face, fara nicio ezitare. Pentru ca noi respectam aceasta tara. Dar cand oamenii ne roaga sa ramanem, nu vom pleca doar pentru ca cineva isi doreste sa o facem", declara Tayyip Erdogan, premierul Turciei.
 
Nu este prima oara cand guvernul condus de Erdogan se confrunta cu furia populatiei. In aceasta vara, mii de oameni au protestat zi de zi, vreme de o luna, cerand demisia premierului. Daca atunci, armata turca a fost mobilizata impotriva manifestantilor, de aceasta data militarii au anuntat ca nu se vor mai implica in criza politica de la Ankara.

28 decembrie 2013 11:30
Modifică setările cookies