• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Revolta impotriva saraciei si somajului in Bosnia-Hertegovina

Revolta impotriva saraciei si somajului in Bosnia-Hertegovina

O manifestatie impotriva saraciei si somajului s-a transformat in revolta, vineri, la Tuzla, in nord-estul Bosniei-Hertegoovina, si la Sarajevo, capitala acestei tari, unde protestatari au devastat sediul Guvernului cantonal, relateaza AFP.

Manifestatiile de vineri din Bosnia-Hertegovina, desfasurate a treia zi consecutiv, au fost de o amploare fara precedent in aceasta fosta republica iugoslava care, exact in urma cu 30 de ani, gazduia Jocurile Olimpice de Iarna. Ele ilustreaza exasperarea populatiei fata de o clasa politica impotmolita in certuri si incapabila sa redreseze o economie devastata inca de la sfarsitul razboiului intercomunitar, care a avut loc in perioada 1992-1995.
 
La Sarajevo, "1.000 de protestatari au spart ferestre si au incendiat gheretele gardienilor si sediul" unei cladiri a administratiei regionale, a anuntat postul national de televiziune.
 
Afectata de o coruptie endemica, aceasta tara balcanica de 3,8 milioane de locuitori este una dintre cele mai sarace din Europa. Somajul afecteaza 44% din populatia activa, dar Banca Centrala apreciaza totusi numarul persoanelor fara loc de munca la 27,5%, argumentand ca multi oameni lucreaza la negru. Salariul mediu lunar este de 420 de euro, iar aproape un locuitor din cinci traieste in saracie, conform unor statistici oficiale.
 
Presa locala a anuntat ca au fost inregistrate numeroase furturi in marja manifestatiilor.
 
Aproximativ 7.000 de persoane, potrivit presei locale, 2.000, potrivit politiei, au protestat la Tuzla, candva cel mai important oras industrial al Bosniei-Hertegovina. La manifestatiile din Tuzla au participat si salariati ai mai multor intreprinderi publice aflate in faliment care nu si-au primit salariile de cateva luni.

8 februarie 2014 11:44
Modifică setările cookies