• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Serbia ar putea semna un acord militar fara precedent cu Rusia

Serbia ar putea semna un acord militar fara precedent cu Rusia

Premierul sarb, Aleksandar Vucic, ar putea semna, in cadrul vizitei de trei zile pe care a inceput-o marti la Moscova, un acord militar fara precedent cu Rusia, ca valoare si continut. Contractul ar presupune reechiparea completa a armatei sarbe in conformitate cu standardele rusesti, scrie External Economic Relations, care citeaza Vzgliad. 

Ar fi vorba de asigurarea pe termen lung a tunurilor autopropulsate sarbe Nora cu sasiuri rusesti care sa reziste la o sarcina utila de pana la 35 de tone.Se pregateste astfel un contract cu uzina rusa de vehicule grele Kamaz.

In plus, noile blindate multifunctionale sarbe Lazar urmeaza sa fie echipate cu tunuri rusesti de tip 2A42 de 30 mm. Dar, dupa cum mentioneaza publicatia rusa, pentru Serbia ar putea fi creata o versiune de export a acestui tun.  

Totodata, Serbia ar dori sa cumpere de la Rusia sisteme de aparare antiracheta, scrie Vzglyad, transmite Agerpres.  

Surse din Statul Major al armatei sarbe au declarat pentru Vzgliad ca este vorba de sisteme care sa combata rachetele operativ-tactice, fara traiectorie balistica. Aceasta nu inseamna ca Serbia ar intentiona sa lupte cu cineva, ci doar ca isi doreste sa aiba un sistem de aparare antiaeriana si antiracheta eficient, afirma surse de la Belgrad.

De asemenea, Rusia va furniza Serbiei pana la zece elicoptere de transport.

Belgradul, care a achitat deja pretul primelor doua elicoptere-cargo, ar mai dori sa cumpere si aproximativ 16 elicoptere de atac de la Rusia.  Valoarea totala a contractului este estimata la 5 miliarde de euro - o suma enorma pentru Balcani, mai scrie Vzgliad. 


28 octombrie 2015 13:30
Modifică setările cookies