• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Serviciile secrete olandeze trec pe lista cu jihadisti si copiii, incepand cu varsta de 9 ani

Serviciile secrete olandeze trec pe lista cu jihadisti si copiii, incepand cu varsta de 9 ani

Serviciul secret olandeze (AIVD) va intocmi o lista paralela cu jihadisti, ce va cuprinde si copii cu varste incepand de la noua ani, a anuntat miercuri directorul acestei institutii, relateaza publicatia spaniola El Pais.

Este vorba despre copiii olandezilor care au plecat in Siria si Irak, uneori chiar familii intregi, iar acolo, in timp ce adultii s-au alaturat combatantilor jihadisti, copiii au urmat programe de instructie militara.

Pe langa invatarea folosirii armamentului si simularea de executii, respectivii copii i-au jurat loialitate lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul 'califatului' proclamat de gruparea Statul Islamic (SI) pe teritoriile controlate in Siria si Irak.

Potrivit directorului AIVD, Rob Bertholee, pana in prezent circa 250 de olandezi au plecat in Siria, printre care se numara aproximativ 60 de femei, in acest grup fiind identificati si circa 70 de copii, dintre care o treime s-au nascut acolo. Responsabilul citat nu precizeaza cati dintre acesti olandezi au revenit in tara lor.

Spre deosebire de copiii soldati, recrutati cu forta si obligati uneori sa-si ucida parintii (cum se intampla in tari precum Republica Democratica Congo), acesti copii au plecat in Siria impreuna cu familiile lor. Acolo ei sunt radicalizati si educati in spiritul islamismului ultraradical. Odata ce au implinit varsta de 13 ani, gruparea Statul Islamic ii trimite pe front, considerand ca ei au dobandit nivelul necesar de pregatire militara. Aceasta pregatire militara dublata de indoctrinarea ideologica reprezinta un real pericol odata ce ei revin in Olanda.

Situatia fetelor este una aparte. De la varsta de sase ani, ele sunt educate sa-si sprijine in diverse forme viitorul sot in lupta armata, iar odata ce au implinit noua ani trebuie sa poarte integral valul islamic. Putine dintre ele sunt antrenate militar. In schimb, sunt folosite in actiunile de propaganda sau pot deveni medici ori asistente, iar jihadistii le obliga sa faca cat mai multi copii. Unele se mai ocupa cu traficul de arme, cu strangerea de fonduri pentru jihadisti sau cu supravegherea comunitatii feminine pentru ca toate femeile sa poarte corect vestimentatia impusa. Cele care nu respecta exigentele legii islamice radicale (sharia) sunt biciuite de alte femei.

Anuntul despre intocmirea unei liste cu minori olandezi potentiali jihadisti survine la patru luni dupa ce serviciul AIVD a publicat un raport despre viata in teritoriile controlate de SI in Siria si Irak, cu scopul de a descuraja cetatenii olandezi sa se lase atrasi de jihadisti.


5 mai 2016 16:06
Modifică setările cookies