• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Soferii autobuzelor scolare din New York fac prima lor greva din ultimii 33 de ani

Soferii autobuzelor scolare din New York fac prima lor greva din ultimii 33 de ani

Soferii celebrelor autobuze scolare de culoare galbena din New York au intrat in greva, miercuri dimineata, la indemnul sindicatului lor, afectand 152.000 de copii prin aceasta prima miscare de protest din ultimii 33 de ani, relateaza AFP.

"Primaria poate sa inceteze aceasta greva cand doreste", a subliniat sindicatul Amalgamated Transit Union intr-un comunicat, indemnand parintii sa depuna o petitie la primaria orasului New York.
 
Primarul orasului, Michael Bloomberg, a acuzat sindicatul de "abandonarea" zecilor de mii de copii. "In primele zile va fi un dezastru imens", a declarat pentru un post de radio seful Departametului de Educatie din New Your, Dennis Walcott. "Asa ceva nu s-a mai intamplat in New York de 33 de ani", a adaugat el.
 
Autoritatile orasului au anuntat ca metroul va fi gratuit pentru copii. De asemenea, vor fi rambursate cheltuielile auto sau de taxi.
 
Conflictul a aparut dupa decizia de a infiinta 1.100 de rute prin concurs. Bloomberg a declarat ca vrea sa reduca cheltuielile pentru transportul scolar, estimat la 1,1 miliarde de dolari (aproximativ 826 de milioane de euro) pe an, ceea ce inseamna cate 6.900 de dolari (aproximativ 5.200 de euro) pentru fiecare copil, cea mai mare suma dintre toate celelalte state americane.
 
"Primaria ne-a legat mainile, ea scoate la licitatie contractele noastre, fara vreo garantie pentru securitatea copiilor", a incheiat sindicatul.

16 ianuarie 2013 20:38
Modifică setările cookies