• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Statele Unite au efectuat un test nuclear in statul Nevada

Statele Unite au efectuat un test nuclear in statul Nevada

Statele Unite au anuntat joi ca au efectuat un test nuclear subcritic intr-o instalatie subterana in Nevada, cu scopul de a studia comportamentul unor materiale nucleare fara sa se recurga la fisiune, relateaza AFP.

Testul, care a avut loc miercuri si care a fost numit Pollux, a avut ca obiectiv sa culeaga date stiintifice care "vor furniza informatii cruciale pentru mentinerea securitatii si eficienta armelor nucleare nationale", a anuntat intr-un comunicat Administratia pentru Securitate Nucleara Nationala americana (NNSA) din cadrul Departamentului pentru Energie.
 
"Efectuarea de experimente subcritice ne mentine capacitatea de a oferi asigurari ca putem constitui stocuri sigure, securizate si eficiente, fara sa fim nevoiti sa efectuam teste subterane", a declarat Thomas D'Agostino, administratorul NNSA.
 
Testul Pollux este al 27-lea in categoria testelor subcritice efectuate in Statele Unite. Aceste teste, cunoscute sub numele de subcritice, nu risca sa provoace o reactie in lant care sa conduca la o explozie nucleara. Un test, cunoscut sub numele de Barolo B, a fost efectuat anterior in februarie 2011.
 
Ele examineaza modul in care se comporta plutoniul atunci cand este supus unui soc violent, prin forte produse de explozivi chimici puternici.
 
Statele Unite au incetat sa mai efectueze teste nucleare subterane in 1992. Pana la vremea respectiva, Statele Unite au efectuat deja 1.032 de teste, incepand din 1945, potrivit unor date ONU.

7 decembrie 2012 08:42
Modifică setările cookies