• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Statia Spatiala Internationala are probleme cu antenele. Doi astronauti au iesit pe orbita

Statia Spatiala Internationala are probleme cu antenele. Doi astronauti au iesit pe orbita

Doi membri ai echipajului de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au iesit pe orbita, joi, pentru a inspecta antenele statiei, a anuntat Centrul rus de control al zborurilor spatiale (TSOUP), informeaza AFP.

Cosmonautii rusi Alexandr Misurkin si Fiodor Yurchikhin au parasit statia la ora 11.34 GMT si au petrecut cinci ore si jumatate in afara ISS, a precizat TSOUP pe site-ul sau.
 
"Astronautul american Christopher Cassidy a observat luni printr-un hublou ca un capac al uneia dintre cele sase antene instalate pe modulul rusesc Zvezda s-a desprins si a inceput sa pluteasca", a declarat o sursa din sectorul spatial rus, citata de agentia Interfax, scrie Mediafax.
 
TSOUP le-a transmis cosmonautilor rusi ordinul de a verifica si celelalte antene si de a strange suruburile capacelor lor pentru ca acestea sa nu desfaca, informeaza Interfax.
 
Cosmonautii trebuie sa efectueze si cateva prelevari de pe suprafata statiei pentru a verifica daca aceasta adaposteste elemente chimice si microorganisme capabile sa avarieze structura ISS.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

23 august 2013 11:37
Modifică setările cookies