• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Statul Islamic a comis doua noi atacuri cu armament chimic in Irak, acuza kurzii

Statul Islamic a comis doua noi atacuri cu armament chimic in Irak, acuza kurzii

Oficiali kurzi au acuzat gruparea terorista Statul Islamic ca a comis doua noi atacuri cu armament chimic in Irak, unde militarii au suspendat luni ofensiva de la Tikrit, cerand coalitiei impotriva SI sa efectueze atacuri aeriene suplimentare, relateaza Euronews.

Oficialii au prezentat inregistrari video dramatice in care sunt surprinse efectele unui presupus atac cu clor.
 
Imaginile dateaza din decembrie, dar oficialii au declarat ca nu le-au facut publice pana in prezent de teama sa nu creeze panica.
 
Dupa ce au prezentat rezultate de laborator sambata, autoritatile kurde subliniaza ca toate aceste dovezi arata ca SI a folosit armament chimic in timpul luptelor.
 
Generalul Aziz Wesi a declarat ca a fost nevoit sa trimita militari la spital, in urma unui atac, si ca medicii le-au recomandat repaos dupa ce analizele au relevat ca prezentau niveluri ridicate de clor in corp. Insa nu a fost utilizata o doza mortala, a precizat el.
 
Pe de alta parte, oficiali militari au suspendat luni operatiunile la Tikrit, solicitand coalitiei internationale antijihadiste sa efectueze atacuri aeriene suplimentare inainte de reluarea ofensivei asupra orasului natal al fostului dictator irakian Saddam Hussein, aflat sub controlul SI.
 
Aceasta ofensiva este considerata cruciala in cadrul operatiunilor care vizeaza recucerirea orasului Mosul (nord). Luptatorii kurzi au avansat in regiunea Kirkuk, cucerind satele Wahda, Saada si Khalid. Sustinuti de bombardamentele coalitiei, ei incearca sa respinga SI din regiunea orasului bogat in petrol.

17 martie 2015 09:15
Modifică setările cookies