• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
SUA isi refac bugetul apararii, luand in calcul amenintarea Rusiei

SUA isi refac bugetul apararii, luand in calcul amenintarea Rusiei

Activitatile militare in crestere in intreaga lume ale Rusiei ii ingrijoreaza pe oficialii militari americani de top, care au declarat ca remodeleaza planurile privind bugetul apararii pentru a aborda mai bine ceea ce considera acum a fi cea mai presanta amenintare la adresa securitatii Statelor Unite, relateaza luni Reuters.

"Rusia este amenintarea numarul 1 pentru Statele Unite. Avem de a face cu un numar de amenintari, dar Rusia ar putea fi, din cauza aspectului nuclear, o amenintare existentiala pentru Statele Unite", a declarat secretarul Fortelor Aeriene, Deborah James, pentru Reuters, intr-un interviu la Forumul Reagan pentru Aparare Nationala, o reuniune care are loc anual.
   
James, alaturi de seful de operatiuni navale, amiralul John Richardson, si subsecretarul de stat la Pentagon insarcinat cu achizitiile, Frank Kendall, si-au exprimat cu totii ingrijorarea crescuta fata de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei in interviuri acordate sambata seara.
   
Comentariile lor intervin in timp ce Pentagonul finalizeaza o evaluare de securitate clasificata pentru presedintele ales Donald Trump, care a promis atat sa creasca cheltuielile de aparare ale Statelor Unite, cat si sa construiasca legaturi mai apropiate cu presedintele rus Vladimir Putin.
   
Diplomati europeni se tem ca Moscova ar putea folosi timpul inainte de investirea in functie a lui Trump pentru a lansa mai multe ofensive in Ucraina si Siria, pana ce presedintele Barack Obama va preda mandatul, la 20 ianuarie.
   
Niciunul dintre oficialitatile americane nu a oferit detalii cu privire la modul in care aceste preocupari ar afecta bugetul, dar oficiali din cadrul apararii au subliniat necesitatea de a se concentra pe domenii precum securitatea cibernetica, spatiul, capacitatile nucleare si de aparare antiracheta, unde Rusia a dezvoltat noi competente in ultimii ani.

5 decembrie 2016 11:19
Modifică setările cookies