• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Taj Mahal, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, se colorează în galben și verde, din cauza poluării

Taj Mahal, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, se colorează în galben și verde, din cauza poluării

Monumentul indian Taj Mahal, construit din marmură albă şi datând din secolul al XVII-lea, începe să capete nuanţe galbene şi verzi din cauza efectelor poluării în oraşul indian Agra, informează Reuters.

Considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, Taj Mahal este situat pe malul unui râu plin de gunoaie şi este deseori învăluit de praful şi fumul provenite de la furnalele fumegânde şi de la autoturismele din oraşul Agra (nord), al optulea cel mai poluat oraş din lume.
 
Insecte minuscule din râul Yamuna, în care sunt deversate apele menajere ale oraşului, se aşează pe zidurile construcţiei, iar excrementele acestora pătează marmura, a declarat un avocat specialist în domeniul mediului la Curtea Supremă a Indiei.
 
Curtea a criticat guvernul pentru că nu face suficient pentru a conserva monumentul, construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru soţia sa, Mumtaz Mahal.
 
Restauratorii curăţă marmura cu o pastă din argilă minerală, care curăţă impurităţile de pe suprafeţe şi poate fi apoi îndepărtată cu apă.
 
Schimbarea culorii nu a apărut brusc. Ecologiştii şi istoricii au avertizat de mult timp despre riscul pe care îl presupune funinginea şi fumul de la fabrici şi tăbăcării pentru monument.

22 mai 2018 16:21
Modifică setările cookies